For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Bjørge gard, hvor Telemarkskua har hovedrollen

Det er Leiv og Solrunn Bjørge som ønsker deg velkommen til Bjørge gard av i dag. En gård som har vært i familiens eie siden 1874. I tillegg til gårdsturisme og tilstelninger, står Telemarkskua i høysetet. Solrunn tryller frem den deiligste is av melken fra denne utryddingstruede rasen. Det smakfulle marmorerte kjøttet blir til solide bonderetter for gjestene. Og både barn og barnebarn er med i driften av gården. "Hele familien i arbeid"

Oppunder åsen rett før du kommer til Seljord ligger Bjørge gard. I åssiden til høyre på bildet går Telemarkskyrne opp skogen for å beite, gode landskapspleiere som de er.

Oppunder åsen rett før du kommer til Seljord ligger Bjørge gard. I åssiden til høyre på bildet går Telemarkskyrne opp skogen for å beite, gode landskapspleiere som de er.

Rundt 1840 kom ”den norske parlamentarismens far”; venstrepolitikeren, stortingsmannen, statsministeren og VG-redaktøren Johan Sverdrup til gards, som skriversvenn. Søsteren hans var gift med skriver Nilsen. Og fra 1878 var det skole på gården; Skrivargard Folkehøgskule het den, men ikke alle var positive til den frilynte skolen på dette lille stedet. Strid i bygda avgjorde dens skjebne, og etter kort tid ble den nedlagt. 

I spisestuen, som ligger i hovedbygningen, serveres deilig bondekost av ureist og kortreist mat; flott sik og ørret fra Seljordsvannet, kjøttretter fra Telemarkskua, og elg. Og selvfølgelig is fra kuas ferske melk.

I spisestuen, som ligger i hovedbygningen, serveres deilig bondekost av ureist og kortreist mat; flott sik og ørret fra Seljordsvannet, kjøttretter fra Telemarkskua, og elg. Og selvfølgelig is fra kuas ferske melk.

Det er mye historie gjemt i veggene på Bjørge. Og Leiv henter dem ut igjen så godt han kan. Tar seg en runde i bygda, snakker med eldre folk, kanskje husker de noen navn og hendelser fra historien på Bjørge. Hvem vet? Og lokale navn ut fra bruk, topografi og landskapet rundt gården.

Leivs mor, Borghild, var en sterk kvinne, med en sterk personlighet. En kvinne opptatt av kunst, kultur og riktig ernæring. En kvinne med kløkt og interesse, som drev gården som et psykiatrisk sykehjem fra 1953 til hun gikk bort i 1985.  Et virke som det ville vært vanskelig å videreføre uten en ildsjel som henne. Mens Borghild skjøttet sitt, arbeidet husbonden Olav med tradisjonelt jordbruk; korn, gress og frukt. En tid Leiv forteller om med glød i stemmen, en tid med stor aktivitet på gården. Hvor arbeidsfolk, betjening og pasienter skapte den fargerike trivselen som Leiv med et visst vemod husker så godt. En slik tid kommer aldri tilbake, sier han. 

I dag tar Solrunn og Leiv imot gjester på gården; gårdsturisme, møter, og annet som hører naturlig til en gård med overnatting.  Låvedansen under dyrskun er vel kjent gjennom 15 år. Og aldri har de hatt bråk, folk storkoser seg. 

En engasjert Leiv forteller gjestene om gårdens spennende historie. Noe han aldri blir lei av. Og gjestene trives med det.

En engasjert Leiv forteller gjestene om gårdens spennende historie. Noe han aldri blir lei av. Og gjestene trives med det.

Solrunn driver med sitt; steller hun ikke med gjestene eller står over grytene, lager hun deilig is av melken fra Telemarkskua. Og med de deiligste naturlige tilsetninger. Nå har de nettopp investert i en porsjoneringsmaskin som lager småbeger på 1,8 dl. Og med den igjen tryller de frem små beger med de fineste smaker: mørk eller hvit sjokolade, markjordbær, bringebærsorbet, og siste skudd på stammen; solbær fra Mustvedt gård i Gjerpensdalen i Skien. For på Bjørge står Telemarkskua i høysetet. 

Her, mellom frukttrærne rett nedenfor gården, koser de flotte telemarkskyrne seg mens de venter på dagens melking. Trivelige dyr, som likte å bli klødd bak hornene.

Her, mellom frukttrærne rett nedenfor gården, koser de flotte telemarkskyrne seg mens de venter på dagens melking. Trivelige dyr, som likte å bli klødd bak hornene.

En rase som så dagens lys allerede i 1856, Norges eldste husdyrrase, som i mange år har vært utryddingstruet. Hadde det ikke vært for ildsjeler som Leiv og Solrunn Bjørge, og alle de andre som nesten har sett det som en livsoppgave å bevare rasen, er det ikke godt å si om vi hadde hatt noen igjen av disse litt småvokste koselige dyrene. Heldigvis tenker noen også tradisjon og drift i mindre målestokk, og med et kanskje bedre ”utbytte” når alt kommer til alt. Som landskapspleier er Telemarkskua unik. En svært så trivelig rase å arbeide med, og ikke bare gir den deilig melk, også det gode marmorerte kjøttet er verdsatt. Og på Bjørge får gjestene både kortreist og ureist mat; ørret og sik fra Seljordsvannet, solid bondekost med råvarer fra Telemarkskua og fra elg. Og selvfølgelig gårdens egen is. Leivs bror Ola, som eier og driver prestegården i Seljord, har de siste 12 årene fisket opp 45 tonn sik og ørret for å få opp kvaliteten. Og det har gitt resultater. Større, fetere sik og ørret, og krepsdyrene som gir ørreten farge, er tilbake. I 2005 bygget han fiskemottak på gården. Der selger han sik og ørret til hoteller, restauranter og andre som er glad i god fisk. Varmrøykt eller fersk. Her har andre mye å lære. 

Telemarkskyrne skal melkes, og Leiv er på vei ned den siste bakken mot fjøset, etter at Solrunn og han har hentet dem ned fra skogen.

Telemarkskyrne skal melkes, og Leiv er på vei ned den siste bakken mot fjøset, etter at Solrunn og han har hentet dem ned fra skogen. 

Slow Food Telemark fikk for ikke lenge siden Telemarkskua innlemmet i smakens ark i Slow Food, ”Ark of Taste”, som nettopp arbeider for å bevare og katalogisere gamle mattradisjoner og produkter som er på vei til å forsvinne, og som her; utryddingstruede raser.  Er den først registrert, vil den også kunne bli et presidie i Slow Food; små prosjekter som gis til produsenter eller sammenslutninger som trenger ekstra støtte og oppmerksomhet. Så forhåpentligvis går både Telemarkskua og Bjørge gard spennende tider i møte. 

Tekst og foto: Terje Dørumsgaard

Bjørgeburgeren er populær. Oppskriften er Solrunns lille hemmelighet, men prøv denne, som også gjør nytten. Helst med karbonadedeig fra Telemarkskua, som de selger fra gården i slaktetiden og utover. Til høyre is fra Telemarkkuas melk, servert med mandelbunn, blåbær og bringebær.

Bjørgeburgeren er populær. Oppskriften er Solrunns lille hemmelighet, men prøv denne, som også gjør nytten. Helst med karbonadedeig fra Telemarkskua, som de selger fra gården i slaktetiden og utover. Til høyre is fra Telemarkkuas melk, servert med mandelbunn, blåbær og bringebær.  

Oppskrifter:

Karbonader med brokkoli og sopp

500 gr. karbonadedeig, helst fra Telemarkskua

1 egg + 1 spskj potetmel

2 sjalottløk, finhakket

Salt og pepper, evt revet muskatnøtt

2 dl. melk

Brokkoli

Gulrøtter og kantarell, eller champignon

Bland de tørre ingrediensene. Bland deretter inn egget og spe med melken. Stek karbonader i olje eller smør. Server med ovnsstekte poteter, brokkoli, gulrøtter og pepret, smørstekt kantarell eller champignon.

Ovnsbakte poteter

Skjær poteter i båter, pensle litt olje i stekeskuffen. Legg i potetene og strø over frisk eller tørket rosmarin. Stek i ca 40 minutter ved 180 grader. Vend litt på potetene underveis så de ikke setter seg fast. Salte med flaksalt tilslutt.

Telemarkis med blåbær og bringebær

Rør sammen sukker og blåbær etter egen smak. Kjør i stavmikser til en jevn masse. Legg som et speil på tallerkenen. Legg på rund mandelbunn som du har trykket ut med et glass. Så et par- tre skjeer Telemarkis, og tilslutt bringebær som pynt.

Mandelbunn

4 egg

160 gr sukker

1 ts bakepulver

200 gr malte mandler

Stivpisk egg og sukker. Bland bakepulveret med mandlene og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Fyll en 22 cm. springform og stek ved 175 grader ca 30 minutter. Avkjøl og stikk ut småkaker med et glass.

Denne kalven kom bort for å bli klødd, og den ga seg ikke før den selv mente seg ferdig. En riktig koselig kar.Denne kalven kom bort for å bli klødd, og den ga seg ikke før den selv mente seg ferdig. En riktig koselig kar.

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av