For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

De nordligste vinrankene, Lerkekåsa på Gvarv

Den ombygde låven er blitt et koselig kunstgalleri med servering i første etasje, og galleri i annen. Vintønnen til høyre har sengeplass til to.

Den ombygde låven er blitt et koselig kunstgalleri med servering i første etasje, og galleri i annen. Vintønnen til høyre har sengeplass til to.

Det er ikke bare i de varmere strøkene det produseres vin. Om ikke lenge kan også Telemark skilte med vin fra egne druestokker. Hele 42 vinprodusenter har vi i Norge pr i dag. Slett ikke dårlig, og vel ukjent for mange. På Gvarv i Sauherad driver Wenche Hvattum og Joar Sættem den lille, koselige vingården Lerkekåsa. Et pionerarbeid med mange utfordringer. Før vi besøkte dem hadde vi vært en liten tur i Danmark og besøkt Årø vingård, syd i landet. Og der fikk vi smake lokale viner av typen Solaris og Rondo, på druer som også Wenche og Joar dyrker.

Joar i den koselige resepsjonen hvor du kan gjøre dine bestillinger, og kjøpe med deg noe av det som måtte friste.

Joar i den koselige resepsjonen hvor du kan gjøre dine bestillinger, og kjøpe med deg noe av det som måtte friste.

Nei, det er så visst ikke bare i Danmark de har druevinproduksjon her nord. Vel, druevin er egentlig feil å kalle det. Det heter vin, fra planten vitis vinifera; alt annet er fruktvin. Og det er vin og fruktvin ekteparet Joar og Wenche på Lerkekåsa driver med. Rundt 20 druesorter prøver de ut for å finne de beste plantene for områdets klima, og som selvfølgelig gir best vin. De har rundt 1500 vinstokker i dag, hvor hvitvin og rosé kanskje peker seg ut som det beste alternativet. Såfremt ikke en knallgod rødvin skulle dukke opp underveis da! Druene Solaris og Rondo er to gode alternativer. ?

Det hyggelige lokalet hvor du kan få en bit i kroppen har nettopp fått besøk av 4 venninder. Gallerilisten studeres nøye.

Det hyggelige lokalet hvor du kan få en bit i kroppen har nettopp fått besøk av 4 venninder. Gallerilisten studeres nøye.

På Lerkekåsa har de et fint klima for vin, med mange soldager. Et miljø som gir grunnlag for terroir, sier Joar, som enkelt sagt betegner den karakteren områdets geografi, geologi og klima tilfører et landbruksprodukt. Og som gir produktet unike kvaliteter, som ikke kan påregnes når det er produsert andre steder. Derfor kan vinen beskyttes med en merkebetegnelse.

Vinrankene ligger fint til litt nedenfor den ombygde låven. Om et par tre-år får vi forhåpentligvis smake vin fra egendyrkete vinrankene.

Vinrankene ligger fint til litt nedenfor den ombygde låven. Om et par tre-år får vi forhåpentligvis smake vin fra egendyrkete vinrankene.

Rå somre liker hverken Joar, Wenche eller druestokkene, fruktsettingen må ikke komme for sent i gang, da kan det bli ”høne og kylling”, både uutviklede og utviklede frukter på samme stokken. Så i løpet av et par-tre år håper mange av oss på å kunne prøvesmake noen av Lerkekåsas viner. Spennende, og et flott tilskudd til mat-Telemark. Vi trenger det såvisst! ?Et pionerarbeid, hvor ikke alt har kommet av seg selv; de har hatt frostskader på flere planter, rotstokkene strever, så nå håper de at de snart får anledning til å kjøpe inn rotekte planter. Da vil alt endre seg, og vi som liker god, lokal vin, får heller smøre oss med tålmodighet litt til.

Druehøsten på Årø vingård var nettopp over, men stolene på den oppbygde utsiktsplassen sto der. Herfra kunne vi kikke utover mot de enda grønne vinstokkene. Ganske eksotisk for oss nordboere. Nå venter vi på at Lerkekåsas vinranker skal bli like grønne og fine.

Druehøsten på Årø vingård var nettopp over, men stolene på den oppbygde utsiktsplassen sto der. Herfra kunne vi kikke utover mot de enda grønne vinstokkene. Ganske eksotisk for oss nordboere. Nå venter vi på at Lerkekåsas vinranker skal bli like grønne og fine.

Kunstgalleri, overnatting og fruktvin?

Det er ikke bare vin Wenche og Joar sysler med, også et galleri med skiftende utstillinger har de fått plass til. Og overnatting, både i vintønne og tømmerhus. Årets booking er bra, helt ut i oktober hadde de bestillinger da vi besøkte dem i Juli; grupper, kjærester, ektepar som vil feire et eller annet, vennelag. Både unge og gamle. ?Forholdsvis nytt er deres egenproduserte fruktvin, med innkjøpte råstoffer, og med egen produksjonsbevilling, og alle rettigheter går, salget av gårdens egne vinprodukter godt. Mens de venter på at de egne vindruene skal gi et godt utbytte.

Jomfruhummer eller norsk sjøkreps gikk fint med hvitvinen Solaris 2011. Som en god Riesling.

Jomfruhummer eller norsk sjøkreps gikk fint med hvitvinen Solaris 2011. Som en god Riesling.

Vi har prøvd Solaris 2011 fra Årø vingård til en liten rett med skalldyr norsk sjøkreps og kamskjell. Egentlig en deilig vin. Fruktig, konsentrert, og tørr som en god tysk Riesling. Kanskje ikke så rart, siden både Riesling og Ruländer er iblandet. Så håpet er å få kjøpt Lerkekåsa sin etterhvert.

Joar kontrollerer vinstokkene vinterstid. De er akkurat beskjært. Alt ser ut til å være i rute. Så er det å håpe på en fin vår uten frost i mai. Og en tørr og fin sommer! I et terroir område!

Joar kontrollerer vinstokkene vinterstid. De er akkurat beskjært. Alt ser ut til å være i rute. Så er det å håpe på en fin vår uten frost i mai. Og en tørr og fin sommer! I et terroir område!

Oppskrift:?

Jomfruhummer og kamskjell med toast

Ingredienser:

4 norske sjøkreps

?Ingredienser:?2 kamskjell

2 skiver toast fra baguette

olivenolje

Slik gjør du:

Del sjøkrepsene i to på langs og ta ut paven. Brun dem litt med skallsiden ned og sett dem i 200 graders ovn til fargen på kjøttet skifter fra gjennomsiktig til hvitt. Kamskjellene brunes godt i varm panne med litt olje, på den ene siden. Legg denne siden opp på tallerkenen.

Stek toastskivene i olivenolje til de får en fin lysebrun farge. Server som på bildet.

Stilleben; du kan kjøpe med deg gårdens egen fruktvin, bringebær til høyre, og Åkerø eplevin til venstre.

Stilleben; du kan kjøpe med deg gårdens egen fruktvin, bringebær til høyre, og Åkerø eplevin til venstre. 

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av