For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Løyte gard, lokalprodusent med mangfold

I grenda Fjellgardane på veien mellom Drangedal og Gautefall, ligger gården mange er innom på veien til hytta. Og mange er de som kjøper med seg av gårdsbutikkens varer. Ikke bare foredler de produkter fra fiskevannene i området, både sau og gris hører til det mangfoldige tilbudet.

Jørgen og Monica Løyte tar seg rett som det er en tur ned til sauene, eller bort til grisene, for å ”slå av en prat”. Og dyra lar seg villig klappe som her, sosiale som de er. Bak ligger den fine gården med et mangfoldig tilbud av tradisjonsrik gårdsmat i utsalget i låvebygningen. Jørgen og Monica Løyte tar seg rett som det er en tur ned til sauene, eller bort til grisene, for å ”slå av en prat”. Og dyra lar seg villig klappe som her, sosiale som de er. Bak ligger den fine gården med et mangfoldig tilbud av tradisjonsrik gårdsmat i utsalget i låvebygningen.

På Løyte gard drev man i alle år med melkekyr. Men for noen år siden ble trangen til å starte med noe nytt for stor, driften ble lagt ned og kuene solgt. ”Hvorfor ikke gjøre noe med fisken i vannene rundt oss”, tenkte Jørgen, som den gang jobbet fulltid som snekker. Han hadde også flere år med fiske bak seg. ”Javel, du tar vannene, da kan jo jeg ta landjorda da”, sa Olav, Jørgens far. Og slik ble det.

Gårdsbutikken har et utvalg som har gledet mange på vei til hytta på Gautefallheia. Kortreiste norske produkter av beste kvalitet. Og med et utvalg også fra andre lokale og regionale småprodusenter.

Gårdsbutikken har et utvalg som har gledet mange på vei til hytta på Gautefallheia. Kortreiste norske produkter av beste kvalitet. Og med et utvalg også fra andre lokale og regionale småprodusenter.

I dag fisker og foredler Jørgen og kona Monica ørret fra lokale vann, og sik kjøpes fra en som fisker den i Tokevatn. Faren Olav og moren Wenche, tar seg av produkter fra lam, sau og gris. Altså en svært så allsidig beskjeftigelse på gården med eget velassortert gårdsutsalg. Hvor de selvfølgelig også kan tilby produkter fra andre lokale og regionale småprodusenter. 

Du klarer deg lenge med gårdens produkter når du skal stelle i stand en god lunsj: To slag sik; i olje og varmrøkt, lammerull og fenalår, og langtidsmodnet skinke skulle holde. Og med godt flatbrød, noen halve kokte egg, rømme, litt sennep og godt smør er det bare kaffen som mangler.

Du klarer deg lenge med gårdens produkter når du skal stelle i stand en god lunsj: To slag sik; i olje og varmrøkt, lammerull og fenalår, og langtidsmodnet skinke skulle holde. Og med godt flatbrød, noen halve kokte egg, rømme, litt sennep og godt smør er det bare kaffen som mangler.

Så kom totalforbudet mot fiske av ål

Til å begynne med kunne Jørgen også levere røkt ål, men så kom totalforbudet mot fiske av ålen, som idag er nesten bort. Så i dag er det ørret og sik som utgjør råvarene. Populære produkter, hvor sik og ørret i olje er bestselgerne, og hvor fint avstemte urter og krydder fremhever smaken av fisken. Varmrøykte sik og ørretfileter med forskjellige krydderblandinger og hel rundrenset fisk tilbys også. I tillegg til sikkaviar og innkjøpt laks som varmrøykes. Ingen dårlig måte å utnytte råvarer på, som ellers ville råtnet bort i vannene i området. Jørgen og Monicas datter har blitt 5 år. Faktisk det første barnet som vokser opp på gården på 100 år! Monica passer barnet og kaller seg ellers gårdskjerring.

Jørgen røyker både sik, ørret og innkjøpt laks i røykovnen. Noe selges som fileter, noen skjæres i pene skiver og legges på glass med olje, urter og krydder.

Jørgen røyker både sik, ørret og innkjøpt laks i røykovnen. Noe selges som fileter, noen skjæres i pene skiver og legges på glass med olje, urter og krydder. 

Produketer av lam, sau og gris

Olav og kona Wenche tryller frem de fineste produkter av lam, sau og gris. 50 vinterfora spælsauer og 26 frittgående landgriser har de å ta av. Som blir til skinker, pølser, bacon, postei, sylte, syltelabber, lammerull, pinnekjøtt og fenalår, fårekaker og fåredeig. Grisene forer de opp til 100 kilo, en passe vekt for å lage gode spekeskinker. Og her er det ikke snakk om 3 måneders skinker, de henger til modning i 18-24 måneder, og utvikler den fine spekesmaken kundene setter så stor pris på. Og oppskriftene? Ikke av de nyeste akkurat, Olavs far, som ble født i 1895, var en svært så matglad mann, og likte seg på kjøkkenet med moren. Og det er hennes oppskrifter Wenche bruker når hun lager deilig lammerull, sylte, fåredeig og annet. Helt uforandret.

Dette er ikke tre måneders skinker! Disse flotte eksemplarene fra 100 kilos griser får henge i det spesialbygde modningsrommet i fra 18 til 24 måneder. Men da er de også perfekt speket.

Dette er ikke tre måneders skinker! Disse flotte eksemplarene fra 100 kilos griser får henge i det spesialbygde modningsrommet i fra 18 til 24 måneder. Men da er de også perfekt speket.

Også griser blir solbrente

Nedenfor gården beiter sauene og lammene. Og i gårdstunet svinser Olav og Wenches to bordercollier, og Jørgens fuglehund rundt. Hilse på deg vil de gjerne, og nyttedyr er de alle tre; to sauegjetere og en fuglehund til jakten. Et lite stykke inn i skogen forbi gården koser grisene seg på området hvor de kan gjøre som de vil; lete etter gode røtter mellom trærne, inn i husene sine når været blir for dårlig, og blir det for varmt og for mye sol, da ruller og gnir de seg i gjørme som ikke bare brukes til å klø ryggen eller avkjøle seg i. Nei, for griser blir solbrente akkurat som oss, og da er den beste solfaktoren nettopp søle og gjørme. De elsker det, og trives med sitt frie liv. Matrester, kraftfor og masse epler hører også til menyen deres. Derfor blir kjøttet av beste slaget. Så på Løyte gard går tradisjon og nyskaping hånd i hånd. Kortreist mat som det bør være. I sesongen finner du Jørgen og Monica på Bondens marked i Kragerø, på Mersmak i Skien, og selvfølgelig på Dyrskun i Seljord. 

De frittgående grisene elsker gjørme og søle. Ikke bare for å klø seg på ryggen, er det for mye sol blir de solbrente. Da fungerer gjørmen som den beste solfaktor.

De frittgående grisene elsker gjørme og søle. Ikke bare for å klø seg på ryggen, er det for mye sol blir de solbrente. Da fungerer gjørmen som den beste solfaktor.

Oppskrifter:

Lammecarre med langtidsbakte tomater.

1 kg. Lammecarre

Olivenolje

Salt og pepper

1 økologisk sitron

1 sjalottløk og 1 hvitløkkløft

Rosmarin

Slik gjør du:

Lag en marinade av olje, sitronsaften, litt revet sitronskall, salt og pepper, finhakket løk og hvitløk og et par rosmarinkvister. La kjøttet ligge i marinaden 3-4 timer. Brun kjøttet først, stek det deretter i stekeovnen 25-30 minutter avhengig av tykkelsen på kjøttet. La det så hvile et kvarter før det serveres, gjerne med noen kokte blomkålstilker og bønner som her. En god hjemmelaget potetpuré, eller råstekte poteter, smaker deilig ved siden av.

Langtidsbakte tomater

4 stilker med kirsebærtomater(ca 40 tomater)

Olivenolje

Salt og pepper

Litt sukker

Balsamicoeddik og en kvist av hver av timian og rosmarin

Skyll tomatene og legg dem i stekeskuffen på et bakepapir(stilkene skal være med). Drypp over olje, balsamico,salt, pepper og litt sukker. Legg urtekvistene over og bak tomatene i ovnen ved 90 grader 6-7 timer.

Lammecarre fra Løyte servert med langtidsbakte tomater, kokte blomkålstilker og nyplukkete bønner fra hagen. Det sarte og møre kjøttet fra spælsau passer godt til denne oppskriften.

Lammecarre fra Løyte servert med langtidsbakte tomater, kokte blomkålstilker og nyplukkete bønner fra hagen. Det sarte og møre kjøttet fra spælsau passer godt til denne oppskriften. 

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av