For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Med eple i skinken

Innerst i Våmarvatn ligger den flotte gården hvor Vinje slakteri holder til. Her er det fisk i vannet, og hjort på jordene, for Knut Erik og Aslaug driver oppdrett, og lager deilige produkter av hjortekjøttet.

Innerst i Våmarvatn ligger den flotte gården hvor Vinje slakteri holder til. Her er det fisk i vannet, og hjort på jordene, for Knut Erik og Aslaug driver oppdrett, og lager deilige produkter av hjortekjøttet.

Norske skinker er ofte for salte og harde! Men av og til dukker det opp nyvinninger også her hos oss. Vi kjøper jo Parma- og Serranoskinke i massevis, men hvorfor ikke prøve seg litt frem i den norske «nye» skinkeverden. Det gjorde vi, og ble svært positivt overrasket. Vi har prøvd lokal epleskinke med eplegris fra Nordre Lindheim på Gvarv, saltet og tørket på Vinje slakteri.

Røykeriet hvor produkter røykes på gamlemåten. De har også en moderne røykovn til pølse og skinkeproduksjonen, men selvølgelig velger du selv hvor produktene dine skal røykes, tradisjonrikt eller litt mer moderne for å si det slik. For her på gården drives det leieslakt og produksjon etter ønske.

Røykeriet hvor produkter røykes på gamlemåten. De har også en moderne røykovn til pølse og skinkeproduksjonen, men selvfølgelig velger du selv hvor produktene dine skal røykes, tradisjonrikt eller litt mer moderne for å si det slik. For her på gården drives det leieslakt og produksjon etter ønske.

Vinje slakteri ligger innerst i Våmarvatnet, et stykke inn til høyre for Åmodt når du kommer fra Seljord. Et flott område med fin fisk i vannet, vilt i skogen, og hjortedyr beitende på jordene rundt gården. Her driver Knut Erik og Aslaug gården og slakteriet, med svært god hjelp fra pølsemaker Willem van der Schuur (Wibo), opprinnelig fra Holland. De tar på seg leieslakt av alt fra elg til geitekidd, og produserer selv masse deilige produkter i de flotte, relativt nye lokalene. Ønsker du spekemat røkt på gamlemåten gjør de selvfølgelig det, i den spesialbygde røykovnen. Er ønsket litt mer moderne, bruker de den moderne røykovnen. Det siste er spekemat laget på det flotte kjøttet fra Telemarkskua, rasen er jo iferd med å forsvinne, og da må alt gjøres for å beholde en av Europas eldste raser!

På jordene rundt gården hoilder de flotte hjortedyrene seg. Vel, av og til tar de seg en tur inn på gården for å kikke litt, men de blir raskt før tilbake til resten av familien. Og her er sjefen for dem alle; storbukken. Staselig ligger den deer og kikker på oss.

På jordene rundt gården holder de flotte hjortedyrene seg. Vel, av og til tar de seg en tur inn på gården for å kikke litt, men de blir raskt ført tilbake til resten av familien. Og her er sjefen for dem alle; storbukken. Staselig ligger den der og kikker på oss.

Ønsker seg en lærling

Å få en lærling i dette spennende yrket skal såvisst ikke vær lett i dagens Norge. De har prøvd uten å lykkes flere ganger. Wibo ønsker seg selvfølgelig en å dele noen hemmeligheter med, i det varierte yrket som slakter, skinke- og pølsemaker jo må være i et land som Norge akkurat nå, når lokalmaten blomstrer opp som aldri før. Mat er inn, mat er godt, og det er spennende. Så hvorfor skal dette være så vanskelig? Er vi for godt vant, eller gidder vi ikke? Vanskelig dette, så dersom noen kjenner noen som kjenner noen, - da er det sikkert bare å ringe Knut Erik og melde seg.

Knut Erik og Wibo er med rette stolte av produktene sine. Her foran eplegrisens deilige skinke, som ikke ligger langt tilbake for både Parma og Serranoskinkene. Kunsten er gode råvarer, ikke for mye salt, tid, og en anelse kjærlighet til råvarene. 5. Eplegrisen kommer fra Nordre Lindheim på Gvarv, og det er Karine Nybøle og Anders T. Høibø som aler dem opp, blant annet med deilige epler i kosten. De er også kjent for norges beste eplemost, kåret flere ganger av Norsk Eplefest på Gvarv.

Knut Erik og Wibo er med rette stolte av produktene sine. Her foran eplegrisens deilige skinke, som ikke ligger langt tilbake for både Parma og Serranoskinkene. Kunsten er gode råvarer, ikke for mye salt, tid, og en anelse kjærlighet til råvarene.

Eplegrisen kommer fra Nordre Lindheim på Gvarv, og det er Karine Nybøle og Anders T. Høibø som aler dem opp, blant annet med deilige epler i kosten. De er også kjent for norges beste eplemost, kåret flere ganger av Norsk Eplefest på Gvarv.

Eplegrisen kommer fra Nordre Lindheim på Gvarv, og det er Karine Nybøle og Anders T. Høibø som aler dem opp, blant annet med deilige epler i kosten. De er også kjent for norges beste eplemost, kåret flere ganger av Norsk Eplefest på Gvarv.

Så over til skinken

Deilige spekeprodukter i massevis lager de, her fra en prøveproduksjon av pølser, med litt forskjellige casings, eller pølseskinn som vi andre sier.

Deilige spekeprodukter i massevis lager de, her fra en prøveproduksjon av pølser, med litt forskjellige casings, eller pølseskinn som vi andre sier.

Til den har vi laget en god potetsalat med urter fra egen hage. Den tar ikke luven fra skinkene, men tilfører dem heller et spennende tilbehør uten for utpreget smak. Men selvfølgelig; mengden urter bestemmer du selv. Og eggerøre hører til, så den lagde Astrid, eller kona som man sier. Og god ble den. Kok potetene nesten slik du liker dem, hell av vannet, så gjør de seg helt ferdige selv. Hakk opp urter etter egen smak, bland i en god olivenolje, en anelse hvitvinseddik og litt kvernet pepper, så er den klar! En blindtest hadde gjort det vanskelig å skille disse tre, de var alle sødmefyllte, ikke for salte, og deilige skinker. Skåret løvtynt. Jeg har kjøpt dyre norske skinker som ikke kommer i nærhetene av epleskinken i smak. Så denne falt vi for. Og vurdert så objektivt som det lar seg gjøre når du i alle år har hatt den store sansen for Parmaskinken! I farten hadde jeg glemt det fantastiske ølet fra Nordre Lindheims nabo Lindheim Ølkompani. Det hadde nok også vært et godt tilbehør. Men det får bli en annen gang.

GOD APPETITT!

Gårdskona Aslaug er selvfølgelig med under produksjonen og distribusjonen, tre dedikerte medarbeidere; Aslaug, Knut Erik og pølsemesteren Wibo. Men de ønsker seg en lærling for å føre denne norske tradisjonen videre, og det er lettere sagt enn gjort.

Gårdskona Aslaug er selvfølgelig med under produksjonen og distribusjonen, tre dedikerte medarbeidere; Aslaug, Knut Erik og pølsemesteren Wibo. Men de ønsker seg en lærling for å føre denne norske tradisjonen videre, og det er lettere sagt enn gjort.

Her er fra venstre lagt opp Serranoskinke, så eplegrisskinke, og til høyre Parmaskinke. Ikke helt blindtest, men etter flere skivers prøving ble utfallet Parma på førsteplass, så epleskinken og som en god nummer tre Serrano. En blindtest hadde gjort det vanskelig å skille disse tre med navn, de var alle tre sødmefyllte, ikke for salte, og deilige skinker. 9. Slik serverte vi de tre deilige skinkene, med godt norsk tilbehør; hjemmelaget potetsalat med urter fra hagen, og en deilig eggerøre. Så da mangler det vel egentlig bare litt god norsk sæterrømme da. Fra Telemark!

Her er fra venstre lagt opp Serranoskinke, så eplegrisskinke, og til høyre Parmaskinke. Ikke helt blindtest, men etter flere skivers prøving ble utfallet Parma på førsteplass, så epleskinken og som en god nummer tre Serrano. En blindtest hadde gjort det vanskelig å skille disse tre med navn, de var alle tre sødmefyllte, ikke for salte, og deilige skinker.

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av