For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Nyhuus gard, hvor frukt og kunst går hånd i hånd

Sauherad er, som mange vet, en av landets største fruktkommuner. 30 prosent av Norges fruktproduksjon kommer derfra. Nyhuus gard på Nesodden, litt utenfor Gvarv, er en av de mange produsentene. Men kunst, design, gyllenlær og eget galleri er også en del av gårdens mangfold.

Kari og Halvor foran den staselige hovedbygningen, som ble flyttet hit fra nabokommunen Bø i 1855.

Kari og Halvor foran den staselige hovedbygningen, som ble flyttet hit fra nabokommunen Bø i 1855.

Det er alltid trivelig å handle i gårdsbutikken til Kari og Halvor. Ikke bare den flotte beliggenheten, men også gårdens atmosfære og harmoni ønsker deg velkommen. 
Helt siden Karis bestefar Torstein plantet den første eplehagen i 1920, har frukt vært en del av Nyhuus, – noe en tur i Bestefarshågan vitner om. Her står ennå seks av de trærne han plantet, og de bærer fortsatt frukt, om enn ikke så mye som i riktig gamle dager. Men på Nyhuus er det ikke bare frukttrærne som er gamle, gården kan føre sin historie helt tilbake til vikingtiden. Og slik det var den gang; gården ble delt gjennom århundrene. Siste gang i 1855, samme året som hovedbygningen ble flyttet hit fra nabokommunen Bø. 

Utsikten mot eplehagen og Norsjø, med blodhasselen til høyre i forgrunnen, er et flott skue hele året. Hver årstid har sitt panorama, og sin sjarm.

Utsikten mot eplehagen og Norsjø, med blodhasselen til høyre i forgrunnen, er et flott skue hele året.
Hver årstid har sitt panorama, og sin sjarm.

Gjennom årene har anlegg og stell av fruktgården vært forandret i pakt med tiden, i dag med integrert produksjon, hvor en så langt det lar seg gjøre, lar nyttedyrene bekjempe skadedyrene. Men med en god balanse mellom nytte og skadedyr, for begge trengs på den ene eller andre måten.

Kari har tatt gyllenlærmakerprøven, og kan nå kalle seg gyllenlærmaker. Her med et av de siste hun har laget.  Et nydelig motiv med lyse, fine farger som passer den dueblå bakgrunnen.

Kari har tatt gyllenlærmakerprøven, og kan nå kalle seg gyllenlærmaker. Her med et av de siste hun har laget.  Et nydelig motiv med lyse, fine farger som passer den dueblå bakgrunnen.

I løpet av de siste 30 årene er gården blitt tilplantet med epler og plommer, og med et sortsutvalg som får den mest kresnes tenner til å løpe i vann. Fler og tyve forskjellige sorter epler, og 7 plommeslag. Tanken bak dette har vært å ta vare på gamle sorter som ellers står i fare for å forsvinne, bevare det biologiske mangfoldet. Mange av disse sortene får du bare kjøpt i gårdsbutikken. Og er du først innom Nyhuus gard, er eplemost fra egen gård, presset lokalt, noe du burde kjøpe med deg. Og selvfølgelig honning fra nabogården. Mer lokalt blir det ikke! Kari og Halvor har fått flere priser for produktene sine, i tillegg til utmerkelser for sin innovative driftsform.



Før tynning ser plommene ut som store drueklaser. (øverts) Etter tynning blir de som de skal være for at størrelse og kvalitet skal bli slik de bør. Som du kan se er det mye arbeid med tynning hvert år.

Før tynning ser plommene ut som store drueklaser. (øverts) Etter tynning blir de som de skal være for at størrelse og kvalitet skal bli slik de bør. Som du kan se er det mye arbeid med tynning hvert år.

Leverer til Telefrukt og COOP


Frukten går først til Telefrukt noen hundre meter bortenfor gården, så videre til COOP. De prøver seg stadig frem med nye mostblandinger, noe som har gitt dem flere priser ved konkurranser, som Nork Eplefests kåring av Norges beste eplemost. Det siste er matmost med riktig fordeling av sødme, syre og bitterhet, brukt som en smakfull erstatning for vin eller øl til maten. Her samarbeider de med Wenche i TV2.
 Akkurat nå får de satt inn nytt kjølelager, samtidig som de frigjør mer plass på låven, ved å bygge et nytt lager i låvens 2. etage.  Og det skjer enda mer spennende, men det får vi komme tilbake til.

Flere ganger i løpet av året kommer anerkjente kunstnere og stiller ut kunsten sin for salg. Både det gamle grisehuset og flere rom i låven er innredet til disse hyggelige gallerisammenkomstene, hvor de besøkende også får kjøpt litt å bite i, og ellers møte kjente, for å slå av en prat.

Flere ganger i løpet av året kommer anerkjente kunstnere og stiller ut kunsten sin for salg. Både det gamle grisehuset og flere rom i låven er innredet til disse hyggelige gallerisammenkomstene, hvor de besøkende også får kjøpt litt å bite i, og ellers møte kjente, for å slå av en prat.


Kunstgalleri flere ganger i året


Kari og Halvor får tid til det meste; ta seg av de handlende, stelle gården og frukthagen, og arrangere kunstutstillinger med både lokale og andre anerkjente kunstnere. For det meste malerier. Sammen driver de Galleri Nyhuus på gården, og sitt eget designfirma, hvor Halvor tryller frem logoer, kommunevåpen og våpenskjold, i tillegg til arbeid med tidsskrifter og profilering av bedrifter. Men det stopper ikke her; Kari arbeider med gyllenlær, et håndverk som lenge holdt på å bli glemt, men som nå tar seg opp igjen. Nylig kunne hun smykke seg med tittelen gyllenlærmaker. ”Å lage gyllenlær er blitt beskrevet som et av de mest eksklusive håndverk som finnes. Det tar tid, krever nøyaktighet og fargesans, og materialene som brukes er forholdsvis kostbare. I eldre tider ville ikke gyllenlærutøvere gi opplæring til andre enn sine aller nærmeste slektninger, og helst i rett nedadstigende linje”. Ifølge Norges Gyllenlærlaugs nettside. 

Kari og Halvor har et godt utvalg i gårdsbutikken. De kan blant annet tilby mer enn 20 sorter epler og 7 sorter plommer. I tillegg til egen eplemost fra lokalt presseri og honning fra nabogården. Mer lokalt kan det vanskelig bli!

Kari og Halvor har et godt utvalg i gårdsbutikken. De kan blant annet tilby mer enn 20 sorter epler og 7 sorter plommer. I tillegg til egen eplemost fra lokalt presseri og honning fra nabogården. Mer lokalt kan det vanskelig bli!

På Nyhuus gard har odelsloven gjennom årene fungert litt spesielt. Gården har med få unntak gått i arv fra mor til datter. Og hvem vet om det ikke blir odelsjenta som fører denne tradisjonen videre?


Oppskrifter:

Klokkergårdens eplekake

125 g. margarin

125 g. sukker

3 egg

1 ts frisk sitronsaft

200 g. hvetemel

3 store ts. bakepulver

3 ss kald melk

500 g skrelte epler

50 g sukker + kanel

Slik gjør du:


Rør smør og sukker hvitt, tilsett deretter eggeplommene og sitronsaften. Sikt melet med bakepulveret og ha det i deigen vekselvis med melken. Skjær tilslutt de tre stivpiskede eggehvitene inn i deigen, som helles i godt smurt rund bakeform med løs bunn. Skrell eplene og del dem i båter, ta vekk kjernehuset. Legg eplebåtene oppå kakedeigen, dryss med sukker og kanel. Stek kaken 50-60 minutter i ovn ved 200 grader.

Kaken er god både lunken og kald, og blir like god etter frysing. Server med pisket krem.

Så snart årets epler er modne, baker Kari deilige eplekaker. Foran til venstre: eplekake med mandler og hasselnøtter, som er Halvors favorittkake. Til høyre bakte epler med krokanfyll. Bak til venstre Klokkergårdens eplekake, og til høyre snudd eplekake.

Så snart årets epler er modne, baker Kari deilige eplekaker. Foran til venstre: eplekake med mandler og hasselnøtter, som er Halvors favorittkake. Til høyre bakte epler med krokanfyll. Bak til venstre Klokkergårdens eplekake, og til høyre snudd eplekake.

Eplekake med mandler og hasselnøtter.

Til deigen:

50 g margarin

175 g sukker

2 egg

Revet skall fra 1 sitron

250 g revne hasselnøtter

200 g eplemos

100 g mel

1 ts bakepulver

750 g epler

Til kaketoppen:

100 g smør

100 g sukker

1 ss honning

1 ss melk

50 g skivede mandler

Cocktailbær eller syltede kirsebær


Slik gjør du:


Forvarm stekeovnen til 180 grader. Dekk en springform med bakepapir. Rør margarinen kremet, og kjør alle ingrediensene til deigen i kjøkkenmaskin, til du har en jevn masse. Spre den jevnt utover springformen. Forbak 10 minutter i ovnen. 

Skrell eplene, fjern kjernehusene og del eplene i båter. Dekk springformbunnen med eplebåtene. Smelt smøret til kaketoppen i en panne og rør i sukker og honning til det er smeltet. Rør inn mandelskivene og melken. Spre jevnt over eplene og bak ferdig i 40 minutter. Pynt med noen cocktailbær eller halverte, syltede kirsebær. Server med god rømme eller pisket krem.

Så staselig kan en gyllenlærstol bli, når den er laget av en kyndig gyllenlærmaker som Kari. Og med en porsjon kjærlighet til kunsten!

Så staselig kan en gyllenlærstol bli, når den er laget av en kyndig gyllenlærmaker som Kari. Og med en porsjon kjærlighet til kunsten! 

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av