For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Telemark på UNESCO sin verdensarvliste

Nå er Telemark inne på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste, og Rjukan og Notodden er dermed Norges åttende verdensarvsted! Rjukan-Notodden Industriarv er nå en del av verdens felles kulturarv. UNESCO er et Internasjonalt kvalitetsstempel som gir store muligheter for Telemark.

Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydro sin pionervirksomhet i norsk og internasjonal sammenheng innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Som verdsarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet ble gjort om til elektrisk kraft og skaper grunnlag for industri og arbeidsplasser til folket.

Den UNESCO nominerte verdensarven er fortellingen om:

  • vannet fra Hardangervidda som renner østover til Rjukan og Notodden,
  • vannet som blir omgjort til elektrisk energi,
  • elektrisk energi som brukes til å bygge opp en kjemisk prosessindustri,
  • en prosessindustri som produserer verdensproduktet kunstgjødsel,

Slik kan du oppleve Verdensarven

På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie. Den mest kjente utstillingen er nok “Helter i Telemark” fra den populære tv-serien som har gått på NRK.

Gå i sabotørenes fotspor - Ta med familien på en historisk reise til Rjukan

Her kan du følge sabotørenes fotspor i Sabotørstien frem til Norsk Industriarbeidermuseum, hvor den berømte sabotasjeaksjonen tok plass. Etter en spennende omvisning på museet er det bare å ta turen videre til Rjukan sentrum hvor du kan se på Solspeilet. Avslutt dagen med en velfortjent middag og overnatting på Gaustablikk høgfjellshotell.
 

Notodden som verdensarvsted

Lysbuen er et museum som forteller historien om tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet mineralgjødsel. Tinfos er områdefredet og utpekt som unikt i Norge. Energien fra Tinfossen er grunnen til at industribyen Notodden ble bygget.

Unesco og verdensarv

  • Unesco er FNs organ for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.
  • Verdensarvkonvensjonen fra 1972 er den FN-konvensjon med størst oppslutning. Det er en miljøvernkonvensjon som omfatter både kultur og natur. Den handler om å ta vare på verdens kultur- og naturarv på vegne av fellesskapet.
  • Verdensarvlisten fra 1978 er den mest kjente delen av konvensjonen. Det er en fortegnelse over kulturminner, kulturmiljø eller naturområder som er av fremragende universell verdi fra et historisk, kunstnerisk, vitenskapelig eller estetisk synspunkt. Litt over 1000 steder står på listen i dag.

Industriarven.no

Vi er stolte over å være på UNESCOs verdensarv-liste.
 Bli med på reisen og bli kjent med stedene, ideene og ikke minst menneskene som fikk oss dit. Les mer på Industriarven.no.


Gratulerer, Telemark!

SÅ ER DET endelig et gledelig og viktig faktum: Rjukan og Notoddens industrihistorie er kommet gjennom nåløyet og står nå på UNESCOs verdensarvliste. Telemark har vist en annen vei. Den har nå ført til en plass på UNESCOs verdensarvliste. Slik håper vi den også kan stå frem som et godt eksempel for andre. Ikke fordi vi tror det er ubegrenset med plass på denne eksklusive listen, men fordi dette gir en stimulans til å se verdien av det vi har rundt oss.

Aftenpostens leder 7. juli, les hele artikkelen her.

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av