For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Topp 10 høstaktiviteter

Ta en høstpause i Telemark med en rekke spennende opplevelser. Nyt frisk luft, ro og herlige aktiviteter. Prøv nye vandrestier, sykling og padling eller besøk et av Telemarks spennende museer. Barna elsker et besøk i en av våre bade- eller klatreparker. Her er våre topp 10 aktiviteter høsten.

1. Forfriskende vandring i Telemark

Telemark har mange vandremuligheter – helt fra den vakre kystlinjen, til de myke dalene i Vrådal og Nissedal, til spektakulære turer langs Telemarkskanalen og opp til Hardangerviddas høyfjellsplatå. Populære turstier er blant annet Lårdalstigen i Tokke, topptur opp Gaustatoppen på Rjukan, Venelifjellet i Vrådal, Gygrestolen i Bø, turer ved Lifjell samt de steinbelagte stiene Falkeriset på Rauland og Solstien på Rjukan, som ble bygd av sherpaer fra Nepal.

2. Høsting av sopp, frukt og bær

På høsten er det også populært å kombinere skogs- og fjellturene med plukking av sopp, blåbær, tyttebær og multer, som er på sitt beste på denne tiden. I de fleste vandreområdene kan du plukke bær og sopp. Visste du at hvert 4. eple produseres i Telemark? I Sauherad finner du en rekke eplegårder og lokale utsalg av frukt.

3. Fiske i Telemark

Telemark kan by på mange fiskemuligheter fra kysten til høyfjellet. Prøv fiskelykken med stangfiske etter makrellen fra svaberg langs kysten, her er det fritt fram for alle uten fiskekort. Et av Europas beste dypvannsfiskeområder befinner seg like utenfor Langesund. Laks kan du fiske i Skienselva. I bekker og vann finner du ørreten og om høsten gyter røya i Møsvatn. Av gode fiskeområder kan nevnes Fyresvatn, Nisser, Tinnsjøen, Møsvatn og en rekke større og mindre fiskevann innover Hardangervidda. Husk å løse fiskekort.

4. Helårsåpne museer

Spennende og lærerike museumsbesøk kan gjøres gjennom hele året på noen av våre største museer. Vi anbefaler et besøk på Norsk Skieventyr, Morgedal. Skientusiaster fra hele verden reiser til Morgedal for å besøke bygda som er kjent over hele skiverdenen som den moderne skisportens vugge. Vest Telemark Museum Eidsborg med den lille, vakre Eidsborg stavkirke som nærmeste nabo, har sin opprinnelse i to middelaldergårder men har fått et nytt moderne museumsbygg i tillegg som viser en rekke spennende utstillinger. Vest-Teleark Museum Eidsborg er kun åpen på bestilling i høst. Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork – Rjukanfossen gav grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. Stasjonen har nå blitt et museum på UNESCO sin verdensarvliste hvor man kan oppleve det fantastiske energieventyret og se utstillinger om industriutviklingen i Norge og på Rjukan.


5. Flotte golfbaner

Telemark kan tilby flere gode golfbaner, alle i vakre omgivelser. Kragerø Golfpark ved Kragerø Resort og Lønne Golfklubb i Kragerø, Grenland Golfklubb i Skien, Vrådal Panorama Golf Putting i Vrådal og Norsjø Golfpark ved bredden av Norsjø i Midt-Telemark. På Fossøy i Vrådal ligger en 9-hulls golfbane vakkert til på en øy i innsjøen Nisser, omkranset av skog og fjell.

6. Høststemning langs kanalen

Telemarkskanalen, som strekker seg over 105 km fra Skien til Dalen kan tilby en rik kulturhistorie, et naturskjønt landskap og sluseanlegg som fortsatt står slik de sto for over 100 år siden. 

7. Utstillinger og aktiviteter i spennende kulturbygg

Telemark har fått en rekke flotte nye kulturbygg de seneste årene, som tiltrekker store nasjonale og internasjonale stjerner. I Porsgrunn finner du det nye Porselensmuseet. I Skien er Ibsenhuset byens storstue, med besøk av mange kjente artister. Hardangervidda Nasjonalparksenter har også åpnet med nye interessante utstillinger. Vi anbefaler og et besøk hos Telemarksgalleriet og Lysebuen hvor du kan lære om Norsk Hydros fødsel, som er en del av UNESCO.

8. Morsomme barneaktiviteter

Sjekk ut hva Telemark kan tilby av barneaktiviteter. Ta turen først til et av badeanleggene: Rjukanbadet tilbyr både varmtvannsbasseng, boblebad og utendørs varmekulp med opptil 36 grader. Skien Fritidspark kan lokke med over 100 meter lang badesklie, 6 ulike bassenger, boblebad, sklie, badstue, klatrevegg og strømkanal. I Fritidsparken finner du også Himalayaparken – en fantastisk klatrepark med alternativer både for de minste og de som liker å slenge seg i toppene. I Langesund har Badeparken ved Quality Hotel & Resort Skjærgården en tropisk badepark med innendørs og utendørs bassenger med 31 grader i vannet hele året. Klatreparken Høyt og Lavt ligger like ved Bø Sommarland. Du kan boltre deg i hele 70 ulike apparater i skogen. Det er ulike typer løyper oppe i trærne med varierende vanskelighetsgrader. Besøk Sølvgruvene i Kongsberg. Bli med på togtur inn i Kongens gruve og en fascinerende omvisning 2300 meter inn i fjellet. I gruvene kan barna være med på skattejakt, og på aktivitetsplassen utenfor sølvgruvene kan de leke bergmenn og blant annet vaske ut ekte sølv og lage sin egen mynt.

 
9. Spennende sykkelturer

Sykkelturer gir god mosjon og masse frisk luft i lungene. I Telemark finner du tilrettelagte sykkelruter over store deler av fylket. Spesielt populært er turene langs Telemarkskanalen, der en kan kombinere sykkelturen med en tur om bord på en av de gamle kanalbåtene. Det er også merkede ruter langs kysten, i Grenland, i Tinn/Vinje og Midt-Telemark. Prøv også offroad-sykling i Nissedal, terrengsyklingsparken i Vrådal eller terrengsykling på Hardangervidda med sin mektige høyfjellsnatur. Telemark Kanalkamping i Lunde tilbyr leie av sykler og henting av folk og utstyr langs kanalen om noen ønsker det.


10. Arrangementer i høst

Høsten er også en tid for å trekke inn. Ta et avbrekk fra TV-titting og boklesing med en «live» forestilling. Telemark har et rikt kulturliv gjennom hele året. Se arrangementsskalenderen for full oversikt.

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av