Fjelldronningen i Telemark

Foto: Annemor Larsen, VG

Allerede i en alder av 24 år tar Kristin Larsen (29) over skisenteret og familiebedriften hjemme på Vierli. Kun 2 år senere kjøper hun opp naboen Rauland Skisenter. Kristin har jobbet seg oppover fra oppvaskhjelp til daglig leder og eier. Og i dag driver hun Telemarks største vinterimperium!

Kristin sammen med bestemor
Kristin sammen med bestemor

Vierli – der eventyret startet

Det hele startet for over 40 år siden, med en geiteseter og med en annen tøff dame -nemlig Kristins bestemor Såve.

Såve bodde på en gård i Rauland sammen med Kristins bestefar Bjarne, og om sommeren tilbragte hun mye tid sammen med geitene sine på en geitestøl oppe på Vierli. Det var her ideen om en kiosk langs riksvegen ble til. Kiosken som i 1969 ble til kafeen slik vi kjenner den i dag og som hun senere utvidet med skiheis.

Vierli Seter ligger midt i smørøyet på Vierli. Eiere i dag er et av Kristins søskenbarn. Setra leies ut og har plass til 12 personer. 

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene for flere tips og planlegg din tur til Rauland:

Les mer om Rauland på visitrauland.com

Vierli Seter
Vierli Seter

Tre generasjoner  på Vierli

Etter hvert var det på tide å føre arven videre. Etter mange år på sjøen og noen år på Rafnes, var det Kristins pappa Erlend, den yngste i en søskenflokk på tre, som sammen med barndomskjæresten Anne Grete (opprinnelig fra Rauland) vendte hjem for å ta over familiebedriften.

Norges første kjelketrekk

Erlend var en gründersjel. Og på bakgrunn av sitt markante utseende, engasjement innen reiseliv og politikk visste alle hvem Erlend Larsen var. Driftig, dedikert og idérik med høy gjennomføringskraft besluttet han raskt etter overtakelsen at de måtte tilby noe mer enn et par slalåmbakker, for naboen Rauland skisenter var jo mye større.

Fra én kafeteria og et par slalåmbakker videreutviklet Erlend familiebedriften med egen kjelkebakke og opprettet landets første kjelketrekk. Han bygde flere heiser og skiparken vokste.

Tre generasjoner. Dagens eier Kristin i bæremeis på ryggen til pappa Erlend sammen med bestemor Såve.
Tre generasjoner. Dagens eier Kristin i bæremeis på ryggen til pappa Erlend sammen med bestemor Såve.
kristin2

En barndom utenom det vanlige

I leiligheten i etasjen over kafeen, vokste Kristin opp - og sammen med lillebroren Vegard tilbragte de også nesten alle feriene her. Mens pappa Erlend og mamma Anne Grete jobbet, skravlet Kristin og lillebroren med gjestene samtidig som de gjorde leksene sine. Som følge av dette ble de tidlig selvstendige. Det var en fantastisk barndom – de hadde hele fjellet som lekeplass og kunne gå ut på ski og ake når de ville, eller sitte bakpå farens scooter opp og ned fjellene.

Tragediene

I 2000, bare 8 år gammel dør lillebroren Vegard i en akeulykke. 13 år senere velger pappa Erlend å avslutte livet. Det var beintøft, men med støtte fra familie og hele bygda drev de familiebedriften videre.

- Det handler om innstilling. Med riktig innstilling kan man få til alt, sier Kristin.

Kristin i kjelketrekket som i sin tid var den første av sitt slag
Kristin i kjelketrekket som i sin tid var den første av sitt slag

I pappas fotspor

Uten at det noen gang hadde vært noe forventningspress fra foreldrene, valgte Kristin å gå i pappas fotspor. I likhet med sin far så brenner hun for faget. På det tidspunktet hvor tragedien inntraff jobbet Kristin på skisenteret på Geilo og hadde nettopp takket ja til ett år til. På denne tiden hadde hun truffet kjæresten Håvard og det ble sorg og glede på samme tid.

Når tiden var inne pakket Kristin kofferten og vendte nesa hjemover. I kofferten tok hun med seg en Bachelor i Reiseliv, prosjektleder-utdanning og sammen med en modig Hallingdøl var hun nå klar for å videreføre familiearven.

Stolt pappajente

På spørsmål om hva hun husker som det beste minne fra pappa, svarer Kristin;

- Det er så mange gode minner at det er vanskelig å velge ett. Men han var veldig raus i alle sammenhenger, en utrolig snill og rettferdig person som ønsket alt det beste for de rundt seg, samtidig som han brant for destinasjonsutvikling og reiseliv.

Hun husker spesielt godt at han gikk med en caps det stod Beitostølen på, som også ble hans varemerke. Mange lurte på hvorfor han reklamerte for en konkurrent.

-Da sa han at han skulle gå med den helt til vi ble større en Beito, sier Kristin.

Nå er de større.

Kristin og pappa Erland
Kristin og pappa Erland

En tøff og spennende hverdag

I dag er leiligheten over kafeteriaen gjort om til Kristin og Håvard sitt kontor, mens de selv har bosatt seg i et hus like bak på Vierli. Mamma Anne Grete bor i Rauland og jobber fortsatt i bedriften. Er du heldig, kan du kanskje få servert hjemmelagde lefser av nettopp Anne Grete.

I en alder av 29 år, eier hun altså 18 skiheiser, fire spisesteder og leier ut 750 sengeplasser fordelt på hytter og et hotell. Med sine 90 ansatte og med en omsetning på 45 millioner driver hun Telemarks største vinterimperium. I tillegg driver hun Norges største og første (!) kjelketrekksenter, tomtesalg, skiskole og afterski. Samtidig krever rollen som daglig leder og eier at hun hele tiden må ta vanskelige og viktige beslutninger, så det rår vel ingen tvil om at hun velfortjent kan tituleres; «Telemarks fjelldronning».

Ta en virtuell tur i bakken

Kristin og Håvard sammen med resten av staben på Rauland
Kristin og Håvard sammen med resten av staben på Rauland

Lever og ånder for å gi folk gode opplevelser i fjellet

På spørsmål om hva som er det beste med jobben svarer Kristin at hun føler seg heldig som har alt dette og at hun får dele denne gleden med andre.

- Når sola skinner, himmelen er blå og jeg møter på glade og fornøyde gjester, ja- da blir jeg også glad, forteller Kristin.

Selv elsker hun å reise, når anledningen byr seg, vel og merke. Og hun reiser gjerne til nye destinasjoner hver gang. Samtidig som hun slapper av tar hun også med seg inspirasjon hjem til Vierli.

Rauland skisenter
Rauland skisenter

 Sesongstart

Avslutningsvis kan hun informere om nytt snøanlegg som er på plass, og at de er godt i gang med snøproduksjon.

- Gutta på drift jobber skift døgnet rundt og gjør en fantastisk jobb. Vi jobber nå mot sesong åpning lørdag 8. desember av enkelte heiser og nedfarter. Vi vil oppdatere mer om dette etter hvert i våre kanaler. Du kan gjerne følge med på våre webkameraer for å se hvordan det ligger an, oppfordrer Kristin.

Velkommen til fjells og gode opplevelser!

Av Christina Frost, Visit Telemark

Historie