Soria Moria på Dalen

Dalen har fått sitt eget Soria Moria – et kunstverk av ei badstue – blinkende som et smykke vest i Bandak! Badstua i gullspon skal brukes til å øke stedets attraktivitet – til glede for både innbyggere og tilreisende.

20180912-soriamoria-1723-web

Badstua, som ligger i enden av Telemarkskanalen og et steinkast fra Dalen Hotel, er for lengst et yndet delingsobjekt i sosiale medier blant både norske og utenlandske turister. Fra badstua får du fantastisk utsikt mot Bandakskanalen.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din tur til vakre Soria Moria og Dalen:

Se flere reisetips og pakker på visittelemark.no

Arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur
Arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur

Vannvegens fortellinger

Soria Moria er den første installasjonen i prosjektet «Vannvegens fortellinger» som er inndelt i 6 deler hvor hver av kanalkommunene skal få sitt verk. Det er Telemarkskanalen regionalpark, som sammen med kommunene, står bak prosjektet.

I Vannvegens fortellinger skal kunst, arkitektur og lys brukes som et virkemiddel i et helhetlig konsept for å løfte frem attraksjonskraften i landskapet og gjøre stedene langs kanalen mer synlige. «Den bærende ideen er at tilreisende og folk som bor i området skal oppleve kanallandskapet på en ny måte» forteller arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur. Fjågesund er en del av det nordiske designteamet bak prosjektet som også har med en landskapsarkitekt, lysdesigner og kunster.

soria moria på dalen
Soria Moria sauna på Dalen

For allmennheten

Soria Moria skal fungere som et samlingspunkt for alle – et sted for hvile og refleksjon, for møte og samtale. Det være seg lokalbefolkningen som kan arrangere saunakvelder, hotellgjesten som kan rusle i slåbrok gjennom parken, vandreren som kommer ned fra fjellet eller den slitne syklisten etter å ha tråkker oppover kanalen.

«I sosiale medier har vi fanget opp at det har vært praktisert Yoga på trebrygga til badstua» sier en fornøyd daglig leder i Telemarkskanalen regionalpark, Pål Kleffelgård som understreker at det er akkurat slik de har håpet Soria Moria ville bli oppfattet.

20180913-soriamoria-0446-web

Den kunstneriske ideen

Inspirasjonen til badstua er hentet fra omkringliggende landskap og historie. Bygget sin karakteristiske silhuett er en tolkning av de skånede fjellsidene som forsvinner ned i Bandak. Kledningen av spon er inspirert av lokal byggeskikk og innimellom tresponene blinker det av gull.

«Gullsponen refererer til kontrasten som oppsto mellom lavmælte telemarkinger og overdådig utenlands overklasse under etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800- tallet» forklarer David Fjågesund.

20180914-soriamoria-2503-web

Funksjoner

Landskapet rundt vil oppleves som dramatisk enten man velger å sitte høyt oppe under taket der temperaturen er på sitt varmeste eller på den lavere plasserte benken.

«Uansett kan man nyte en formidabel utsikt og skulle man bli for varm vil en dukkert i Bandak garantert virke avkjølende» avslutter Pål Kleffelgård, som for lengst er i gang med neste prosjekt i Vannvegens fortellinger hvor Industriarven på Notodden står sentralt.

soria moria

Opplev Soria Moria-sauna i sommer

Skal du til Telemark i sommer så er Soria Moria-sauna noe du bør ha på din bucket-liste forteller Synne Aasland, reiselivskonsulent i Tokke Kommune.

" Soria Moria- er en helt unik opplevelse som vil falle i smak hos både store og små. Vi har allerede veldig stor pågang og flere av gjestene kommer tilbake. Det er ikke rart, man blir aldri lei denne vakre utsikten", sier Aasland som selv er stamgjest på Soria Moria.

Skal du sikre deg plass i sommer så anbefaler hun å booke på forhånd. På grunn av korona-restriksjoner har vi plass til maks 6 personer, og det er allerede fullbooket flere dager i forveien, legger Aasland til.

Av Birgitte Løken, Telemarkskanalen

Kultur og tradisjon