Vandring i Telemark

En fin gåtur er medisin for både kropp og sjel. I Telemark finnes det utrolig mye å velge blant, både for barnefamilier som vil ha en morsom interaktiv tur i naturen, de som kan tenke seg en spenstig topptur 800 meter rett over Telemarkskanalen, og alt i mellom.

Vandretips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg dine favoritte vandreturer. Start med våre topp 5 lister

VandreTelemark kan by på mange kvalitetssikrede og godt tilrettelagte turstier som tar deg gjennom et unikt og variert landskap, og gjennom Telemarks kultur og historie.

– De tre ordene vi ofte bruker for å beskrive vandring i Telemark er «forbløffende», «trygt» og «tilgjengelig». Det forteller det meste om hva vi kan levere. Vårt ønske er å tilby flotte, tilrettelagte, merkede og skiltede turstier - som gjerne har opplevelseskvaliteter litt utenom det vanlige, forklarer Lill Susan Rognli Vale, prosjektleder i VandreTelemark.

Prisvinnende Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal

- Dette er en park for absolutt alle! Turløypa er universelt utforma og passer for gående, syklende, barnevogner og rullestol. Underveis finner du innsektshotell, utekjøkken, grillhytte og hvilebenker for å nevne noe. Her er også en egen sykkelløype for barn med mange morsomme utfordringer. På toppen av Hamaren kan du slappe av ved bålplassen eller i gapahuken, og bare nyte utsikten over Fyresvatn. Men rosinen i pølsa? Det er den spektakulære gangbrua som svever over Fyresvatn. Denne parken,som har vunnet Innovasjonspris for universell utforming og nyskapende landskapsarkitektur, må rett og slett oppleves, oppfordrer Lill Susan.

Det finnes turer som passer for alle i Telemark;

Hamaren aktivitetspark Foto Monica Sølyst

Hamaren Aktivitespark Foto: Monica Sølyst

Én ting som er spesielt med VandreTelemark, er opplegget de kaller «Velkomen Vandrar»;

Prøv den nye steintrappa opp til Rui-plassen


Ta sherpertrappa opp til Rui-plassen  Foto Yngve Ask

Fyrtårn og sherpakunst

Det finnes turer som passer for alle i Telemark. Stor geografisk spredning og ulik fargegradering/vanskelighetsgrad gjør at du finner noe som passer til dine turønsker nesten uansett hvor du er i regionen.

– Men jeg vil absolutt anbefale en tur til Gaustatoppen. 1883 meter over havet rager den majestetisk over Rjukan, og dette er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen er lett tilgjengelig og relativt enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær nemlig se omtrent en sjettedel av Norge, og det ser helt fantastisk ut, beskriver Lill Susan, og kommer så med en annen anbefaling:

 

Falkeriset på Rauland er en blå løype der stien er steinsatt av sherpaer fra Nepal, og du går i grunnen på et menneskeskapt kunstverk i naturen. Dette er en herlig tur med jevn, lett stigning hele veien gjennom fjellbjørkeskogen og opp til utsiktspunktet på snaufjellet.

Gaustablikk

Gaustatoppen Foto Yngve Ask

 

Spektakulær ekspertrute

Det er dog bred enighet om at den mest spektakulære turen i VandreTelemark er Lårdalstigen. Denne svært krevende turen er definitivt verdt innsatsen.

– Store deler av turen går du langs Telemarkskanalen og på det høyeste punktet er det 800 meter rett ned i kanalen. Her får du innblikk i gammelt kulturlandskap og historiske steder. Langs denne ruta er det også en flott flora og geologien er spesiell, forteller Lill Susan, som anbefaler at du kontakter turistkontor for kart og god info før du legger ut på denne eller andre turer.

Nyhet 2020:

Lifjell er nå med i VandreTelemark. Dette er et fantastisk og lett tilgjengelig vandreområde som har over 20 topper på over 1000 moh! Vandrerutene på Lifjell varierer i både lengde og vanskelighetsgrad, og passer like godt for erfarne vandrere som familier med små barn. Det finnes detaljerte turbeskrivelser og kart over Lifjell-området, og de fleste turene er godt skiltet og merket.

Lifjell Foto Yngve Ask
Lifjell Foto Yngve Ask

Svært vandrervennlig

Én ting som er spesielt med VandreTelemark, er opplegget de kaller «Velkomen Vandrar», som guider deg til turistkontor, overnattingssteder og reisemål som har et spesielt fokus på de som er glade i å gå på fottur.

– Her finner du ansatte med god kunnskap om turtilbudene i nærheten, og du får all informasjon du trenger. Det er nå tolv overnattingsbedrifter og seks reisemål som er sertifisert i «Velkomen Vandrar»-systematikken, og flere turistkontor kan gi deg turforslag, kart, veiledning og gode råd på veien. Alt ligger altså til rette for at du skal få en god gåtur i Telemark, inviterer Lill Susan.

Stikk innom turistkontoret og få med deg miniguide til din favoritttur Foto: Mona B Kasin
Stikk innom turistkontoret og få med deg miniguide til din favoritttur Foto: Mona B Kasin
Aktiviteter