Utforsk Telemark

English

Norsk

Marie Høeg

TypeAndre attraksjoner

3970, Langesund
Marie Høeg og Bollette Berg
  • Marie Høeg og Bollette Berg
  • Marie Høeg
  • Marie Høeg
  • Marie Høeg
  • Marie Høeg
  • Huset til Marie Høeg

Om

Langesundskvinnen Marie Høeg var en sentral stemmerettsforkjemper på begynnelsen av 1900-tallet. Hun ble født i Langesund i 1866 og bodde der til hun i begynnelsen av 20-årene flyttet til Finland og fikk utdannelse som fotograf. I mars 1896 flyttet hun hjem til Norge sammen med sin kjæreste og samboer Bolette Berg.

Både Berg og Høeg var profesjonelle fotografer og bosatte seg i Horten. Høeg ble raskt en av de viktigste aktivistene i kampen for å innføre allminnelig stemmerett for kvinner.

I tillegg til det politiske arbeidet utforsket Høeg kjønn og kjønnsroller gjennom sine fotografier. Høegs selvportretter holder høy kunstnerisk kvalitet og stiller fundamentale og kritiske spørsmål om identitet og hva det vil si å være kvinne. Høegs fotografier foregriper dermed sentrale spørsmål i moderne feminisme. Det som skiller Marie Høeg fra de andre viktige stemmerettsaktivistene på begynnelsen av forrige århundre, er at hun både gjennom sin egen livsførsel og gjennom sin fotokunst, stiller spørsmål som fortsatt er aktuelle.

I mars 1896 stiftet hun landets første diskusjonsforening for kvinner. Høeg mente at man måtte ha et forum hvor kvinner, som hun mente var oppdratt til å tie i forsamlinger, skulle lære å diskutere. Dette var provoserende tanker på slutten av 1800-tallet og for å ufarliggjøre foreningen tilføyde de selskabelig i navnet på foreningen, som da ble hetende Den Selskabelige Diskussionsforening, en forening som forøvrig fortsatt eksisterer men nå under navnet Hortens diskusjonsforening. Foreningens mål var å forberede kvinner til å delta i politiske diskusjoner når de fikk stemmerett. Da ikke alle var like begeistret for foreningens uttalte agenda, grunnla Marie Høeg det første leddet av Landskvinnestemmerettsforeningen utenfor hovedstaden. Gjennom denne kjempet hun for kvinners rett til å stemme. 

TripAdvisor

Kart

Kontakt