Utforsk Telemark

English

Norsk

Henrik Ibsen´s oppvekst i Skien

TypeKjente personer

3732, Skien
Henrik Ibsen Museum
  • Henrik Ibsen Museum
  • Kjeglebanen Henrik Ibsen Museum
  • Product Image
  • foto av Henrik Ibsen

Om

Henrik Ibsen ble født inn i Skiens velstående borgerskap. Faren, Knud Ibsen, er i 1830 en av byens største skatteytere, og moren Marichen bidro til mannens formue med sin farsarv.

I 1833 kjøper han Venstøp nord for byen, og stedet er familiens lystgård og sommerbolig.
Lykken snur brått, i 1834 kommer den første auksjonen over Knud Ibsens eiendommer, og det meste han eier forsvinner på auksjon.
Sommeren 1835 flytter familien til Venstøp, der bor Henrik til han er 15 år, sammen med sine tre brødre, søsteren Hedvig og foreldrene. 

Forskere antar at livet på Venstøp var preget av pengesorger og problemer for familien Ibsen. Knud gjorde utallige forsøk på å skaffe seg en stilling, blant annet søkte han på fem forskjellige stillinger som undertollbetjent.
Den eneste jobben han fikk var som plankekjører for familien Løvenskiold på Fossum. I Fossums regnskap er nemlig Knud Ibsen oppført som mottaker av korn og kontanter.

Som barn sysler Henrik med tegning, dukketeater og tryllekunst. Han går på borgerskole og en privatskole i Skien. I 1843 blir han konfirmert i Gjerpen kirke og plassert som nummer tre på kirkegulvet. Ikke lenge etter flytter familien inn i et hus i bydelen Snipetorp i Skien.

I 1844 begynner Henrik i lære hos apoteker Reimann i Grimstad. Han blir seks år i Grimstad, og det er i denne perioden at han begynner å skrive.

Først skriver han ungdomsdikt og i 1849 sitt første drama, Catalina.

I 1850 besøker han Skien. Det er, ifølge hans egne ord, den siste gang han besøker sin hjemby.

Kilde: Henrik Ibsens barndom og oppvekst i Skien, Vibeke Mohr, Telemark Museum

TripAdvisor

Kart

Kontakt

35 90 55 20

Se også

family at Henrik Ibsen Museum VenstøpHenrik Ibsen museum, SkienBesøk Henrik Ibsen museum i Skien og opplev dramatikerens barndomshjem som den var når lille Henrik bodde her.

Henrik Ibsen - en gutt fra Skien, SkienHenrik Ibsen ble født i Skien den 20. mars 1828 av foreldrene Knud og Marichen Ibsen.