Denne delen av kystsien stien er forholdsvis lett å gå og hele turen er på ca 15,2 km, og har en varighet på ca 4 timer. Det er til tider litt bratt. Sesong er hele året men vår, sommer og høst er hovedsesong. Gradering på turen er middels og passer for voksne og barn.
Beskrivelse av turen
Kyststien følger først Valleveien før du kommer inn på en ganske bratt grusvei opp til Åstadheia. Fra Åstadheia og til Trosby følger du stier, men også på svaberg og grusveier. Du må vise varsomhet mellom Prisgrunn og Ivarsand, her er det litt bratt men det er satt opp et rekkverk som du kan holde deg i. Videre på stien kommer du til Vardås (Valås), med den beste utsikten over Bambles skjærgård - fra Langesund i øst til Kragerø i vest. Fra Vardås går kyststien til Melby og videre til Trosby, hvor det er butikk og du kan gå ut til Kjønnøya eller helt ut til Hafsund om du vil, og nyte et bedre måltid på Havparadiset. Foruten flott natur, med koselige veier og hus, er det også et fint friområde (skiltet). På Trosby er det karttavle med informasjon om kyststien.
Fantastiske utsiktspunkter
Når du går fra Åstadheia på stien på får du fantastisk utsikt over Åbyfjorden og Rognsfjorden. Et annet utsiktspunkt du må få med deg Vardås, som gir deg en spektakulær utsikt over Bamblekysten.
Rasteplasser
Nede fra Åstadheia, ved Stangodden, følger du stien videre til høyre i et T-kryss. Det kan imidlertid være verd å ta avstikkeren til venstre, til selve odden. Her kommer du til en båthavn og et lite friområde med fin utsikt over fjorden. Mot nord ligger også den idylliske og lune Elvikstranda med bademuligheter selv for de aller minste. Kyststien passerer den lune lagunen Lønnungen og den fine sandstranda Prisgrunn. Ivarsand er nå blitt et av de mest besøkte friområdene langs kysten, her er grillplasser og toalett. En avstikker fra stien går til friområdet Daumannsbukta (skiltet), en fin raste- og badeplass som vanligvis ligger helt i le. Tar du turen helt opp til Vardås anbefales det å spise nista der med en helt fantastisk utsikt. Når du ankommer Trosby kan du fint sitte ned å slappe av, gå på kafe eller gå hele veien ut til Havparadiset. Havparadiset er åpent fra midten av juni, og her serveres de nydeligste retter.
Badeplasser langs turen
- Elvikstranda
- Prisgrunn
- Daumannsbukta
- Ivarsand
- Brevikstrand
- Rakkestad
Bamblekystens perle
Fra Ivarsand går du på stien gjennom Skarsvika til Brevikstrand. På odden vest for Skarsvika er det gode fiskemuligheter og et fint sted å raste. Langs stien ved Rakkestadstranda er det en gapahuk som er god å raste i dersom været er dårlig. Rakkestadstranda er et friområde med flott, langgrunn sandstrand. Dette er en av Bamblekystens gjemte perler du bare må få med deg.
Kortere turer
Dersom du ikke ønsker å gå hele strekningen på denne delen av kyststien, kan følgende turer anbefales:
Åby - Brevikstrand
Her starter du turen på Åby og følger stien til Stangodden, Prisgrunn, Ivarsand og til Brevikstrand. Så følger du Valleveien tilbake til Åby. Vær oppmerksom på at Valleveien kan være ganske sterkt trafikkert om sommeren.
Trosby - Rakkestadstranda
Turen starter du ved parkeringen på Trosby. Du går Valleveien østover og tar til høyre ved innkjøringen til Rakkestad boligfelt. Vær oppmerksom på at Valleveien kan være sterkt trafikkert om sommeren. Når du kommer til Rakkestad boligfelt følger du grusveien sydover til Rakkestadstranda. Gå kyststien til Valås og følg denne tilbake til Trosby. Denne turen kan eventuelt kombineres med en tur til Kjønnøya og Hafsund.
Parkering
- Ved Åby er det egen parkeringsplass. Følg Valleveien 1 km etter veiskillet på Åby og ta til venstre ved eget parkeringsskilt for kyststien. Parkeringsplassen ligger 60-70 m fra Valleveien.
- Langs stien er det en stor offentlig parkeringsplass ved Ivarsand. Fra denne er det kort vei til selve stranda. Her er det mulig å bruke rullestol. - Rett før krysset mot Stagodden er det en parkeringsplass på østsiden av veien.
- Tvers over veien for butikken på Trosby er det stor parkering du kan benytte deg av. Her ser du også skilt for kyststien.
Stiene er tilrettelagt med broer, trapper, klopper, taulag osv samt blåmerket av Bamble Turlag / DNT Telemark.
På Rognstranda i Bamble kan du spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie…
Bamble kirke ble innviet 1845 og er en stor trekirke, bygget i gotisk stil.
Olavskirken ruin (Skeidi kirke) i Bamble er ruinene etter en steinkirke fra før 1150.
I den bratte sørvestvendte hellinga i Rognsflauene, fra Tangvaldkleiva og sørover til…
I Bamble finner vi de eldste bergartene i Geoparken. Opp mot 1500 millioner år gamle…
På Rugtvedt i Bamble har det dukket opp en ny spennende lokalitet, en sandstrand som ble…
Bergartene i Steinvika ble til i jordas oldtid, nærmere bestemt for ca. 461-451 millioner…
Fra 1860-1885 var Langesundsmannen og tenoren Lorentz Severin Skougaard (1837-85) en av…
Tangen Fort ligger ytterst på Langesundstangen, sør for Langesund sentrum, Stedet har…
Cudrio sjøbod er et kystmuseum som ligger i Langesund sentrum.
I Galleri Gamle Rådhuset i Langesund sentrum holder flere, spennende kunstnere til.
Bambles landskap – spennende geologi gjennom millioner år
Tollpakkboden er en laftet sjøbod hvor hoveddelen er oppført tidlig på 1700-tallet.
St. Helena - tollvakthuset er i dag et tollmuseum, med gjenstander som fantes der fra…
Historien til Langøytangen fyrstasjon går tilbake til 1828, da Fyrkomiteen foreslo…