Lokalmatsamling i Vrådal 27.–28. oktober
Lokalmat, samarbeid og inspirasjon står på menyen når 37 lokalmatprodusenter, kokker og kjøkkensjefer fra hele Telemark samles til Lokalmatsamling i Vrådal 27. og 28. oktober. Arrangementet holdes på Vrådal Ferieleiligheter og Straand Hotel, og er et samarbeid mellom Smaken av Fjell-Telemark, Telemark Næringshage, Telemark Fylkeskommune, Matrike Telemark, Straand Hotel og Vrådal Booking.
Mandag står kokkeworkshop på programmet, hvor deltakerne sammen utvikler spennende retter basert på lokale råvarer. Tirsdag blir det fagdag og seminar, med innlegg fra blant andre Servicegrossisten, Jens Christian Eide (kantineansvarlig i Agder Fylkeskommune) og Britt Elisabeth fra Designkokken, som deler inspirasjon og erfaringer fra sitt arbeid med lokalmat.
– Vi gleder oss til å se hvilke smaker og ideer som oppstår når produsenter og kokker møtes på kjøkkenet. Målet er å skape både gode retter og varige samarbeidsrelasjoner, sier Sigrid Medley Tellefsen fra Smaken av Fjell-Telemark.
– Dette er en viktig møteplass for å bygge broer mellom lokale produsenter og storkjøkken – og for å styrke verdiskapingen i regionen, sier Kjersti Haland fra Telemark Næringshage.
Jesper Aagaard, daglig leder i Vrådal Booking, legger til:
– Vi er stolte av å være vertskap for et arrangement som setter fokus på det beste fra Telemark. Lokale råvarer og gjestfrihet går hånd i hånd her i Vrådal.
Fagdagen på tirsdag 28.oktober avsluttes med evaluering og presentasjon av Matrike Telemark, ved Anne Skaug Nisi fra Telemark Fylkeskommune.
– Matrike Telemark skal bidra til økt bruk av lokale råvarer og samarbeid på tvers av næringer. Denne samlingen er et prakteksempel på hvordan vi kan få det til i praksis, sier Nisi.
Lokalmatsamlingen er en arena for inspirasjon, samarbeid og stolthet over Telemarks unike matmangfold.
For mer informasjon, kontakt prosjektledelsen:
Kjersti Haland, kjersti.haland@telemarknh.no mobil 913 97 089
Sigrid Medley-Tellefsen, sigrid.tellefsen@tconsultants.no mobil 906 10 668
Halvparten av maten skal være fra Telemark
Innen 2028 skal minst 50 prosent av all mat og drikke som fylkeskommunen kjøper inn være fra Telemark.
- Vi vil gå foran som et godt eksempel overfor andre organisasjoner, institusjoner og offentlige organer, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid.
Politikerne vedtok 7. mai at mat og drikke som serveres i kantiner, på møter og arrangementer i regi av Telemark fylkeskommune skal ha en tydelig tilhørighet til fylket vårt.
Innen 2028 skal minst 50% av fylkeskommunen anskaffelser på mat og drikke ha sin opprinnelse i Telemark eller nærliggende regioner.
- Gjennom våre innkjøp kan vi bidra til å utvikle samfunnet i riktig retning. Offentlige anskaffelser er et viktig næringspolitisk virkemiddel, sier fylkesordføreren.
Økt bruk av lokale råvarer vil bidra til økt verdiskaping i landbruk- og matnæringen i Telemark. Ved at offentlig sektor, med fylkeskommunen i spissen, kjøper lokale råvarer sikrer vi en jevn og forutsigbar etterspørsel, noe som er en viktig sikkerhet for produsentene, særlig i situasjoner der de vurderer om de skal gjøre investeringer og oppgraderinger.
- Skal vi nå regjeringens mål om 50% selvforsyning, må dette skje lokalt og regionalt. Dagens vedtak vil bidra til landbruksproduksjonen i hele Telemark, sier Løkslid.
Ved å kjøpe kortreist mat reduseres også klimautslipp i forbindelse med transport, samtidig som dette er en måte å opprettholde og videreutvikle kunnskapen om mathåndverk og mattradisjoner i Telemark.
