Halvparten av maten skal være fra Telemark
Innen 2028 skal minst 50 prosent av all mat og drikke som fylkeskommunen kjøper inn være fra Telemark.
- Vi vil gå foran som et godt eksempel overfor andre organisasjoner, institusjoner og offentlige organer, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid.
Politikerne vedtok 7. mai at mat og drikke som serveres i kantiner, på møter og arrangementer i regi av Telemark fylkeskommune skal ha en tydelig tilhørighet til fylket vårt.
Innen 2028 skal minst 50% av fylkeskommunen anskaffelser på mat og drikke ha sin opprinnelse i Telemark eller nærliggende regioner.
- Gjennom våre innkjøp kan vi bidra til å utvikle samfunnet i riktig retning. Offentlige anskaffelser er et viktig næringspolitisk virkemiddel, sier fylkesordføreren.
Økt bruk av lokale råvarer vil bidra til økt verdiskaping i landbruk- og matnæringen i Telemark. Ved at offentlig sektor, med fylkeskommunen i spissen, kjøper lokale råvarer sikrer vi en jevn og forutsigbar etterspørsel, noe som er en viktig sikkerhet for produsentene, særlig i situasjoner der de vurderer om de skal gjøre investeringer og oppgraderinger.
- Skal vi nå regjeringens mål om 50% selvforsyning, må dette skje lokalt og regionalt. Dagens vedtak vil bidra til landbruksproduksjonen i hele Telemark, sier Løkslid.
Ved å kjøpe kortreist mat reduseres også klimautslipp i forbindelse med transport, samtidig som dette er en måte å opprettholde og videreutvikle kunnskapen om mathåndverk og mattradisjoner i Telemark.
