Telemarkstallerken
Rjukan Admini Hotell er først ute i Telemark med signering av forpliktande avtale om bruk av konseptet Telemarkstallerken. Signeringa markerast under Julemarknaden på Rjukan laurdag 29. november.
Denne avtalen markerer starten på eit arbeid som skal gjere lokal mat meir synleg og tilgjengeleg, og som knyter smak, identitet, beredskap og verdiskaping tettare saman.
Telemarkstallerken skal løfte fram lokal mat og drikke, og sikre at lokale råvarer og produsentar får ein sentral plass på menyane. Konseptet stiller tydelege krav: Minst 90 % av råvarene skal vere lokale, og minst 2/3 av drikkemenyen skal bestå av lokalprodusert drikke.
Telemarkstallerken er utvikla for å løfte fram lokal mat og drikke, sikre sporbarheit og styrkje lokal verdiskaping og matsikkerheit. Diplomet Rjukan Admini Hotell får, viser at dei forpliktar seg til å bruke lokale råvarer, lokale produsentar og berekraftige val. Dette gjeld heile breidda av produsentar i Telemark, frå hobbyprodusentar og småskalabedrifter til større matindustri. Kort sagt: alt som går frå jord og vatn til bord i Telemark.
Gode erfaringar frå pilotmiddagane
I 2025 gjennomførte prosjektet pilotmiddagar i Morgedal og Tinn. Tilbakemeldingane var svært gode. Pilotane viste korleis ein sesongtilpassa meny, basert på lokale råvarer, gir betre opplevingar og skaper stoltheit hos både kokkar, produsentar og gjester. Retningslinjene stiller tydelege krav til råvarer, sporbarheit og berekraft, og dette er krav Rjukan Admini Hotell no innarbeider som ein del av drifta.
Kva dette betyr for gjestene
For gjestene betyr avtalen at dei kan forvente å finne lokale råvarer på menyen hos Rjukan Admini Hotell gjennom heile året. Det handlar ikkje berre om enkeltrettar, men om ei langsiktig retning for hotellet. Dei har allereie laga ein plan for korleis Telemarkstallerken skal bli ein naturleg del av drifta, korleis tilsette skal få eigarskap til satsinga, og korleis dei skal jobbe med råvarer på nye måtar. Telemarkstallerken passar godt inn i rammene til De Historiske Hotel og Spisestader, som Rjukan Admini Hotell er ein del av. Konseptet samsvarer med krava om kvalitet, lokal forankring og gode historier.
Lokal mat som del av beredskap og samfunnssikkerheit
Telemarkstallerken handlar ikkje berre om matopplevingar. Lokal matproduksjon gir kortare verdikjeder, betre føreseielegheit og større robustheit. Statsforvaltaren har tidlegare understreka at lokalmat er viktig i eit beredskapsperspektiv, og Telemarkstallerken er eit konkret tiltak som styrkjer denne kjeda.
Auka verdiskaping og betre ressursbruk
Prosjektet skal inspirere til berekraftig bruk av lokale råvarer, inkludert fokus på redusert matsvinn, bruk av heile dyret og gode løysingar for å utnytte råvarene best mogleg. Konseptet skaper fleire marknadsmoglegheiter for produsentar og gir serveringsstader eit tydeleg kvalitetsstempel som gjestene kjenner att.
Eit breitt samarbeid
Telemarkstallerken blir støtta av Telemark fylkeskommune, Statsforvaltaren og Telemark Utviklingsfond. Dei to førstnemnde, samt Visit Telemark, Fyresdal kommune og Hjartdal kommune sit i prosjektgruppa saman med fagansvarleg Barbro Stordalen og prosessansvarleg Høgde AS. Alle har bidrege inn i menyutvikling, kontakt med produsentar, pilotmiddagar og avtaleverk.
Telemarkstallerken Kafé – lanserast i 2026
Det blir også jobba med ein enklare kafévariant av Telemarkstallerken, med mål om lansering før sommarsesongen 2026.

Foto: Kjetil Kalis.
Lokalmatsamling i Vrådal 27.–28. oktober
Lokalmat, samarbeid og inspirasjon står på menyen når 37 lokalmatprodusenter, kokker og kjøkkensjefer fra hele Telemark samles til Lokalmatsamling i Vrådal 27. og 28. oktober. Arrangementet holdes på Vrådal Ferieleiligheter og Straand Hotel, og er et samarbeid mellom Smaken av Fjell-Telemark, Telemark Næringshage, Telemark Fylkeskommune, Matrike Telemark, Straand Hotel og Vrådal Booking.
Mandag står kokkeworkshop på programmet, hvor deltakerne sammen utvikler spennende retter basert på lokale råvarer. Tirsdag blir det fagdag og seminar, med innlegg fra blant andre Servicegrossisten, Jens Christian Eide (kantineansvarlig i Agder Fylkeskommune) og Britt Elisabeth fra Designkokken, som deler inspirasjon og erfaringer fra sitt arbeid med lokalmat.
– Vi gleder oss til å se hvilke smaker og ideer som oppstår når produsenter og kokker møtes på kjøkkenet. Målet er å skape både gode retter og varige samarbeidsrelasjoner, sier Sigrid Medley Tellefsen fra Smaken av Fjell-Telemark.
– Dette er en viktig møteplass for å bygge broer mellom lokale produsenter og storkjøkken – og for å styrke verdiskapingen i regionen, sier Kjersti Haland fra Telemark Næringshage.
Jesper Aagaard, daglig leder i Vrådal Booking, legger til:
– Vi er stolte av å være vertskap for et arrangement som setter fokus på det beste fra Telemark. Lokale råvarer og gjestfrihet går hånd i hånd her i Vrådal.
Fagdagen på tirsdag 28.oktober avsluttes med evaluering og presentasjon av Matrike Telemark, ved Anne Skaug Nisi fra Telemark Fylkeskommune.
– Matrike Telemark skal bidra til økt bruk av lokale råvarer og samarbeid på tvers av næringer. Denne samlingen er et prakteksempel på hvordan vi kan få det til i praksis, sier Nisi.
Lokalmatsamlingen er en arena for inspirasjon, samarbeid og stolthet over Telemarks unike matmangfold.
For mer informasjon, kontakt prosjektledelsen:
Kjersti Haland, kjersti.haland@telemarknh.no mobil 913 97 089
Sigrid Medley-Tellefsen, sigrid.tellefsen@tconsultants.no mobil 906 10 668
Halvparten av maten skal være fra Telemark
Innen 2028 skal minst 50 prosent av all mat og drikke som fylkeskommunen kjøper inn være fra Telemark.
- Vi vil gå foran som et godt eksempel overfor andre organisasjoner, institusjoner og offentlige organer, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid.
Politikerne vedtok 7. mai at mat og drikke som serveres i kantiner, på møter og arrangementer i regi av Telemark fylkeskommune skal ha en tydelig tilhørighet til fylket vårt.
Innen 2028 skal minst 50% av fylkeskommunen anskaffelser på mat og drikke ha sin opprinnelse i Telemark eller nærliggende regioner.
- Gjennom våre innkjøp kan vi bidra til å utvikle samfunnet i riktig retning. Offentlige anskaffelser er et viktig næringspolitisk virkemiddel, sier fylkesordføreren.
Økt bruk av lokale råvarer vil bidra til økt verdiskaping i landbruk- og matnæringen i Telemark. Ved at offentlig sektor, med fylkeskommunen i spissen, kjøper lokale råvarer sikrer vi en jevn og forutsigbar etterspørsel, noe som er en viktig sikkerhet for produsentene, særlig i situasjoner der de vurderer om de skal gjøre investeringer og oppgraderinger.
- Skal vi nå regjeringens mål om 50% selvforsyning, må dette skje lokalt og regionalt. Dagens vedtak vil bidra til landbruksproduksjonen i hele Telemark, sier Løkslid.
Ved å kjøpe kortreist mat reduseres også klimautslipp i forbindelse med transport, samtidig som dette er en måte å opprettholde og videreutvikle kunnskapen om mathåndverk og mattradisjoner i Telemark.
