Utforsk Telemark

EN

NO

Telemarkskanalen

TypeArkitektur

3880, Dalen

Legg Telemarkskanalen til i reiseruten din.

 • film
 • Product Image
 • Product Image
 • Product Image
 • Product Image
 • Girl opens lock
 • Product Image
 • Product Image
 • Product Image
 • Product Image

Om

Telemarkskanalen vart hoggen inn i fjellet for godt over 100 år sidan. Då kanalen stod ferdig i 1892 vart den i Europa skildra som eit «åttende underverk». 500 mann hadde då arbeid i fem år med å sprenge seg veg gjennom fjellet. Mykje av den fyrste trafikken var knytt til brynesteintransporten frå brota i Eidsborg i vestre ende av kanalen. I dag er Telemarkskanalen ein stor turistattraksjon og dei gamle rutebåtane tek deg attende i tid i eit variert landskap.


Telemarkskanalen blei fullført i 1892 og har 18 sluser som lyfter dei sjøfarande frå 0 til 72 m.o.h. på den 105 km lange strekninga frå Skien til Dalen og fjordlandskapet. Nyt denne reisa frå dekk på ein av dei gamle rutebåtane MS Victoria eller den flotte, nyrestaurerte MS Henrik Ibsen!
I dag er Telemarkskanalen ein stor turistattraksjon og dei gamle rutebåtane tek deg attende i tid i eit variert landskap.

Telemarksvassdraget, som renn frå foten av Hardangervidda og ut til kysten ved Skien, har alltid vore ein av dei viktigaste ferdsels- og transportvegane for dei som har levd i området. Brynesteinen frå Eidsborg er eit særmerkt produkt som fann vegen ut i den store verda gjennom telemarksvassdraget. Frå minst tusen år tilbake gjekk det lass på lass med stein ned berget her til Lastein, der ein la steinen i la, for så å lesse over i pråmar, flåtar eller kjelkar og føre den nedover vassdraget. Men vassvegen hang lenge ikkje saman i ein spegel, og forbi stryk og fossar måtte varene bli lessa over på hesteryggen eller sledar. Etappene var mange før ein kom fram til handelsstaden ved havet.

På 1600-talet fekk tømmeret stadig større verdi, og ein måtte stadig lengre inn i landet for å finne virke til skipsbyggjing i England og pålar i Holland. Slik vart tømmerhogsten og fløtinga ein viktig del av næringsgrunnlaget, så langt inn vassdraga gav veg.
Landbruksprodukt som smør, kjøt, og skinn og huder fann same vegen, og motsett kom kjøpevarer frå byen, nyhende og impulsar.
Frå dei mange bondegruvene og større gruveverksemdene som på Åmdals Verk og Gulnes, var det òg malm og mineral som skulle førast ut, og den naturlege vegen var vassvegen.   

Bandak – Nordsjøkanalen blei tekje i bruk i 1892, og portar og luker blir framleis bruka på same måte som når den blei bygt. Dette gjorde at tømmerslusing krevde eit stor mannskap, noko som gjorde at slusinga etter kvart vart for kostbart. Det jobba til tider 21 mann med sjølve slusinga.

Det spesielle med fløtninga i Bandakvassdraget var at ein fløta buntar av tømmer og ikkje laustømmer slik som i ein del andre vassdrag. Dette var på den tid veldig rasjonelt. Eit slep etter slepebåten Axel var på 200-250 buntar og om lag borti 5.000 m³.

I 1980 vart fløtninga i Bandak- Nordsjøkanalen gjennom slusene slutt. Tømmeret vart fløta frå Dalen til strengen og køyrd vidare med bil til Skien og Kragerø. I desse tider var det tansportert om lag 60-70.000 m³ tømmer i vassdraget. Etter kvart gjekk dette kraftig ned.

Tømmertransporten har tidlegare vore kanalen sin viktigaste brukar og inntektskjelde i tillegg til båttrafikken. No er det slutt på fløtninga. Siste slepet gjekk ut Bandak sommaren 2004.

Rutetider og prisar

TripAdvisor

Kart

Kontakt

+47 409 20 000

Også i nærheten

 1. Soria Moria Sauna

  Soria Moria sauna og kunstinstallasjon på Dalen

  457 m Unna
 2. Historiske Dalen Hotel

  Dalen Hotel, eventyrhotellet fra 1894, i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn…

  764 m Unna
 3. Rui-plassen

  Rui-plassen der Rui-jentene Ingerine og Gurine budde.

  968 m Unna
 1. Eidsborg stavkyrkje

  Sjarmerande lita stavkyrkje. Ligg ved fantastiske Vest-Telemark museum Eidsborg. Omvising…

  2.20 km Unna
 2. Stålekleivloftet - eit av verdas eldste trebygg

  Er loftet til sagnomsuste Åse Stålekleiv eit av verdas eldste verdslege trebygg?
  Loftet…

  2.26 km Unna
 3. Vest-Telemark museum Eidsborg

  Eit stort moderne museum med stavkyrkje, aktivitetspark, bygdetun og flotte utstillingar.…

  2.40 km Unna
 4. Statkraft visingssenter

  Statkraft sitt visingssenter i museet i Eidsborg visar foto, gjenstandar og film frå den…

  2.44 km Unna
 5. Brynesteinsbrotet

  I over 1200 år har Eidsborg og Lårdal hatt eksportindustri. For norske vikingar var…

  3.04 km Unna
 6. Mariannes Galleri & Atelier

  I Mariannes Galleri & Atelier finner du et skattekammer av kreative redesign i…

  3.24 km Unna
 7. Grimdalstunet

  Heimen til bilethoggaren Anne Grimdalen er den best bevarte komplette fjellgarden i…

  5.88 km Unna
 8. Ravnejuv - Utsiktsplass og turistattraksjon

  350m høgt stup med oppdrift!

  6.19 km Unna
 9. Åmdals Verk gruver

  Åmdals Verk gruver er bygd opp kring arbeidarkulturen som koparverket la grunnlag for.…

  8.18 km Unna
 10. Thor Fine Art Gallery

  Galleriet stiller ut fotografiske verk av fotograf Torleif Lie. Konseptuell kunst,…

  8.29 km Unna
 11. Bandaksli Bryggje

  Idyllisk bryggje på sørsida av Bandak/Telemarkskanalen med overnattingstilbod for…

  10.14 km Unna
 12. Galleri Karen

  På Galleri Karen er det mulig å kjøpe flotte malerier og skulpturer, samt melde deg på…

  11.51 km Unna
 13. Galleri Karen

  Galleri Karen er eit galleri som ligg på Høydalsmo i Tokke Kommune. Det er Galleri,…

  11.51 km Unna
Previous Next

Se også

group ducks in the garden at Dalen HotelDalen Hotel, TokkeDalen Hotel er selveste eventyrhotellet fra 1894, i overdådig, romantisk stil og et av Norges eldste trehoteller som ligger kun 400 m fra Telemarkskanalen.

Buøy Camping Dalen, TokkeKoseleg familiecamping på Buøy med hytter, camping og rom.

Here you can see Lårdal from Bandak where the camping is on the left.Bandak Camping Lårdal, TokkeLiten og koseleg camping rett ved Bandak. Plassert mellom idyllisk badestrand og bryggje for båtane på Telemarkskanalen.

Lastein Brygggekafe and MS Henrik Ibsen which is located on a pier in Dalen Dalen Bryggjekafé, TokkeLastein Bryggjekafe er en hyggelig liten sommerrestaurant på bryggen på Dalen og er ankomststedet til veteranskipene M/S Henrik Ibsen og M/S Viktoria.

Visit Dalen - Dalen Turistkontor, TokkeTuristkontoret på Dalen med gode tips til opplevingar i ferien din!

Fiske i Tokkeåi og Bandak, TokkeFiske i elvedeltaet Tokkeåi der storauren rår.

Lårdal Gjestebrygge, TokkeDen vakre grenda Lårdal har eit triveleg bryggeområde ved Telemarkskanalen.

Dalen Gjestehavn, TokkeHyggeleg gjestebryggje for deg med fritidsbåt.

Kano - og kajakkutleige på Dalen, TokkeDu kan leige kano og kajakk hjå Telemark Adventure på Dalen Bed & Breakfast. Dalen er eit mykje bruka utgangspunkt for padling på Telemarkskanalen.

Rui in autumnRui-plassen, TokkeRui-plassen der Rui-jentene Ingerine og Gurine budde.

På to hjul, TokkeDu finn fleire flotte sykkelruter i Tokke. På turistkontoret får du sykkelkart og gode råd.

Brynesteinsbrotet, TokkeI over 1200 år har Eidsborg og Lårdal hatt eksportindustri. For norske vikingar var brynestein eit effektivt kastevåpen, slik sagaen fortel frå slaget ved Fimreite. Sjå innhaldsrik brynesteinsutstilling på Vest-Telemark museum Eidsborg og vandre opp i brota.

Dalen Bed & Breakfast, TokkeHyggeleg bed&breakfast hos belgisk vertskap i sentrum av Dalen. Utleie av kano og kajakk.

Telemark Adventure, TokkeTelemark Adventure er eit aktivitetsfirma som som skreddarsyr pakker med eit vidt spekter av aktivitetar.

Lårdalstigen, TokkeLårdalstigen er ein fantastisk tursti mellom Dalen og Lårdal i Telemark. Mykje av turen går framme på fjellkanten 800 meter over Telemarkskanalen.

Lady sitting on a bench with a small dog in front of herBufjordstigen på Dalen, TokkeSjarmerande tur langs Telemarkskanalen, forbi historiske Dalen Hotel og vakre Soria Moria sauna, gjennom "jungel" ved elvedeltaet på Buøy.

2 ladies sitting at a table at Rui Square looking at a mapI Rui-jentenes fotspor, Dalen - Eidsborg, TokkeVandring i Rui-jentenes fotspor på vakker sherpatrapp

drone image of motorhome parking and guest jetty at DalenbryggeBobilparkering Dalen Bryggje, TokkeBobilparkering rett ved Telemarkskanalen og Lastein (Dalen) Bryggje.

Lindeviki padlehuk og kanocamp Telemarkskanalen, TokkeLindeviki er ein idyllisk leirplass for padlar på Telemarkskanalen med padlehuk, toalett og område for telt.

Bandaksli Bryggje, TokkeIdyllisk bryggje på sørsida av Bandak/Telemarkskanalen med overnattingstilbod for syklistar og padlarar

Finstøga Dalen, TokkeFinstøga Dalen, restaurant på torget

little boy locks a boat on the miniature version of the telemark canal in the canal park at Vest-Telemark Museum in Eidsborg Aktivitetsparken i Eidsborg, TokkeAktivitetspark for heile familien - med ein vassførande modell av Telemarkskanalen i målestokk 1:1000. Her kan du sluse og vere med på andre aktivitetar.

Helveteshylen, TokkeRundtur ut frå Dalen der du kryssar Tokkeåi via hengebrua over Helveteshylen.

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av