Utforsk Telemark

EN

NO

Soger og historier frå Tokke

Soger og historier frå Dalen og Tokke i Vest-Telemark

  1. Himmelturen høgt over Telemarkskanalen
    Trollfigurar i stein, ein bortgøymt skatt, ein fredlaus kaptein klatrande opp ei stupbratt renne, ei fiskeørn svevande over Bandak… Velkommen til Lårdalstigen, ein spektakulær tursti kneisande 848 meter over Telemarkskanalen mellom Dalen og Lårdal. Variert, vakker og tøff!
  2. Ravnejuv - en luftig turistattraksjon
    Ravnejuv var i sin tid en attraksjon som skapte stor oppmerksom-het blant både nordmenn og europeere. Faktisk var tilstrømningen av nysgjerrige turister så stor at det ble satt opp et hotell på stedet.
  3. Det magiske vatnet, Nikuls og "De dødes tjern"
    Frå gamalt av blei det fortalt at Eidsborgtjønni blei magisk midtsommarnatta, og at ein kunne bli frisk av all slags sjukdom ved å bade den natta. Trua blei på 1300-talet opphav til eit religiøst ritual som heldt seg levande gjennom 500 år. Truleg var soga også inspirasjonen til ein av Noreg sine mest kjende kriminalromanar.
  4. Kjærlighet ved første blikk
    Det var kjærlighet ved første blikk da Thor Morten Halvorsen på midten av 90-tallet ved en tilfeldighet besøkte Dalen hotel i Tokke kommune. At han drøye tiåret etterpå skulle bli eier av det romantiske eventyrhotellet fra 1894 kunne han likevel ikke forestille seg da.
  5. Det perfekte bildet
    Store kontraster fra forblåst Jærkyst til Tokke. I fjellsidene her pulserer naturen langt inni beinmargen på den 58 år gamle Rogalendingen. At denne medfødte lidenskapen skulle føre til travel arbeidsplass oppi ei fjellside i Skafså, synes Jostein Hellevik er helt ”naturlig”
  6. Historien om Dalen Hotel
    Den 17. Juni i 1894 annonserte avisa Varden: ”det nye, elegante anrettede Hotel på Dalen, i øverste enden av Bandak vannet, er nå ferdig til å ta imot reisene.” Les hele historien om Dalen Hotel!
  7. Soria Moria på Dalen
    Dalen har fått sitt eget Soria Moria – et kunstverk av ei badstue – blinkende som et smykke vest i Bandak! Badstua i gullspon skal brukes til å øke stedets attraktivitet – til glede for både innbyggere og tilreisende.
  8. Sylvsmeden på Omdal
    Filigransarbeidar Ingrid Svalastog Kollberg har drive verksemda Telemarkssylv heime på Omdal på Ravnejuvvegen sidan 2003. Ho er genuint oppteken av handverket og meiner at om ein har bunad, må ein bruke den. Ein er aldri så staseleg som når ein har på bunad.
  9. Eventyret om Rui-søstrene
    Det var en gang to kortvokste søstre, Gurine og Ingerine, som aldri hadde vært utenfor den vesle Telemarksbygda si. En vakker dag fikk de en invitasjon fra selveste kong Olav og ble landskjente som «Rui-søstrene»
  10. "Dei fire store" frå Vest-Telemark
    Dei høyrde til om lag same generasjon, dei kom frå øvre Telemark, dei reiste i Danmark og Frankrike. Saman står dei for mesteparten av skulpturkunsten rundt om i landet – alt frå små byster til monumentale statuar. Møt «Dei fire store» - bilethoggarar frå Vest-Telemark!
  11. Eventyrjenta frå fjellgarden
    Anne Grimdalen hadde bestemt seg for å satse på rosemåling og teikning. I staden blei ho ein stor bilethoggar, større enn dei fleste aner. Les hennes historie her!
  12. Dronninga i Eidsborg
    Tre unge menn drepne i strid om eigedom. Slik kunne overskrifta om hendinga ha vore om ho hadde skjedd i dag. Men den dramatiske soga er ei segn frå gamal tid – og ho lever og blir framleis fortald i Tokke.
  13. Napoleon sin hæl
    Ein augustdag for 125 år sidan, nærare bestemt i 1878, oppheldt det seg to prominente gjester på Hotel Lastein på Dalen. Det var den svenske kronprins Gustav og den franske keisarprinsen Napoleon IV.
  14. Rallaren på Åmdals Verk Gruver
    Birger Bastiansen (89 år) har vore ein glimrande omvisar på Åmdals Verk Gruver i mange år. Ikkje rart når han sjølv var gruvearbeidar i ungdomen og i vaksen alder ein av mange entusiastar for oppbygging av museet. Han og broren Karl har bygd mange flotte modellar som syner utvinninga av malm.
  15. Bryner - en verdensartikkel fra Eidsborg
    Norges eldste eksportprodukt er brynestein hentet ut fra fjellet i Eidsborg, helt øverst i Telemarkskanalen. Fra vikingetid fram til 1950 ble millioner av bryner frakta ned Skiensvassdraget og ut i den store verden.
  16. Krafta som endra Vest-Telemark
    Kan hende du trur at krafta er eit gigantisk energifelt. Og det er heilt sant – ikkje berre i Star Wars. Krafta og energien som finst på Hardangervidda er minst like viktig – for Vest-Telemark og heile Sør-Noreg, og for fjellkommunane Tokke og Vinje.
  17. Lyden frå Tokkenaturen
    Grytidlig en morgen mens snøen laver ned i store vektløse flak, kaver en mann ikledd selvsydd vadmelsklær og ei vissen hodelykt seg opp bakken til bilen. Med seg har han en sort søppelsekk full av lydinstrument..
  18. Draumkvedet- mystisk, eineståande og originalt
    Draumkvedet er ei mektig skildring av kampen mellom det gode og onde. Visjonsdiktet skildrar eit syn eller ein visjon av livet etter døden, og er blitt betegna som eit eineståande originalt kunstverk.
  19. Lårdalsstigen - og den perfekte avslutningen på vandreturen
    Lårdalsstigen er en spektakulær tursti fra Dalen til Lårdal hvor du får rikelig anledning til å gå ut på fjellkanten med fantastisk utsikt ned til Bandak – 600-800 meter nedenfor. Turen er virkelig en flott opplevelse, men den er også krevende med mye opp og ned.
  20. Hestekraft og kroppsarbeid
    Hesten er viktigaste arbeidsreiskapen til Daniel og Lisa Høstberger. Dei prøvar å bli sjølvforsynte i størst mogleg grad. Slåtten går føre seg med hest og gamal slåmaskin.

Soger og historier om Telemarkskanalen

  1. Aktiv på Telemarkskanalen
    Stadig flere ønsker å være tettere på omgivelsene på sine reiser, og Telemarkskanalen byr på mange muligheter for en aktiv ferie. Her kan du padle, sykle og vandre deg gjennom de vakreste omgivelsene Norge har å by på.
  2. Vrangfoss sluser - en reise i tid
    Bandakkanalen - den yngste delen av Telemarkskanalen - feirer 125-årsjubileum i år. I våre dager ligger sluseanlegget i Vrangfoss der like storslått som på 1800-tallet. Lite er forandret siden det ble tatt i bruk.
  3. Konger og kjendiser i kanalens storhetstid
    Da Bandak-Norsjøkanalen stod ferdig i 1892, vakte det storslåtte byggverket oppsikt langt utover Telemarks og Norges grenser. Kanalen ble raskt et populært reisemål for datidens overklasse, kjendiser og kongelige.
  4. Da hurtigruten gikk fra Kristiania til Dalen
    Det høres kanskje litt merkelig ut, men det er sant – i alle fall gjaldt det i sommersesongen. En plakat datert 18. mai 1897 reklamerer med at «Hurtigruten Skien – Bandakkanalen – Dalen» har avgang fra brygga i Skien klokken «2,50 Efterm. Alle Virkedage».
  5. Då kanalen stod ferdig i 1892 vart den i Europa skildra som eit «åttende underverk».
  6. Sykling langs Telemarkskanalen
    Miljøvennlig ferie, storslått natur, kulturminner i kø, balsam for kropp og sjel – noe for deg? Da skal du finne frem sykkelen og reise langs kanalen!
  7. Vannvegens fortellinger
    Telemarkskanalen er en unik historisk vannvei fra havet og helt inn til foten av Hardangervidda. Tidligere var det transport av mennesker og varer som var viktig, nå er Telemarkskanalen en turistkanal hvor reiselivsopplevelser på og langs kanalen er det viktigste.
  8. Friluftsliv på første klasse
    To av de gamle pakkhusene langs Telemarkskanalen er ved hjelp av sovebokser gjort om til overnattingsteder. Soveboksene er utviklet som et ledd i strategien om å tilrettelegge for aktivitet og naturopplevelser langs kanalen. Det spesielle overnattingstilbudet åpnet i fjor. Nytt av året er at soveboksene på Bandaksli og Fjågesund nå kan forhåndsbookes.
  9. Padle - frå fjord til fjell
    Telemarkskanalen har blitt en del av Vestfold og Telemark padleled med 622 km merkede ruter. Leden er den første av sitt slag i Norge, med et sammenhengende rutenettverk - frå fjord til fjell. Å padle langs Telemarkskanalen gir en helt spesiell nærhet til vannvegen og kanallandskapet, og selve slusingen gir en ekstra dimensjon til turen.

  

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av