For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Gaustatoppen

Gaustatoppen, Norges vakreste fjell ligger i Telemark.

Telemarks mektige fjell rager 1883 meter over havet. Gaustatoppen er landets mest karakteristiske og kjente fjelltopp og blir omtalt som Norges vakreste. Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. På klarværsdager kan en se en sjettedel av Norges landområde fra toppen – et område som er mye større enn hele Danmark.

Gaustatoppen ble besteget for første gang av geolog Jens Esmark og botaniker Christen Smith i august 1810. Den vitenskapelige ekspedisjonen skulle måle høyden for å avgjøre om Gausta var Norges høyeste fjell.

Flott tur opp til Gaustatoppen
Hvert år legger omlag 30000 turister i vei opp for å nyte den fantastiske utsikten. Det finnes flere ruter opp, men det vanligste er å starte ved Stavsrohytta, som ligger 1173 moh ved veien mellom Tuddal og Rjukan. Her er det parkeringsmuligheter.

Stien opp til toppen stiger 700 meter i løpet av turen, og ruta er tydelig markert med Turistforeningen røde T’er malt på steinene. Turen er ca. fire kilometer hver vei og tar halvannen til to timer. Underlaget består av stein, store og små, så fjellsko med god ankelstøtte anbefales.

Turen til Gaustatoppen er en krevende, men familievennlig topptur som også passer for spreke og turvante barn.

Fra Gaustatoppen kan du se en sjettedel del av Norge.
Kabelbane inne i fjellet
For de som er ute etter en enklere løsning, er Gaustabanen åpen for turisttrafikk. Gaustabanen er en kabelbane som Forsvaret har bygget inne i fjellet. Nå er den åpnet for sivil trafikk. Banen er åpen hver dag i sommerhalvåret og i helger og ferier vinterstid – når snø og værforhold tillater det.

Bakkestasjonen ligger ved Svineroi. Turen til Gaustatoppen er delt i to etapper. Den første etappen går med en liten trikk 850 meter rett innover i fjellet. Ved endestasjonen bytter passasjerene over til kabelbanen.

Vognene går på skinner, som ved Fløibanen, bare midt inni fjellet. Banen er 1145 meter lang og har en stigning på 40 grader. Endestasjonen ligger 1800 meter over havet, der det er utgang til toppen av majestetiske Gaustatoppen.


Turisthytte på toppen
Nær toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, populært kalt Gaustahytta. Turisthytta er betjent og har enkel servering hver dag i sommersesongen fram til begynnelsen av september. Hytta er også åpen noen helger i september/oktober og i høstferien.

Gaustatoppen Turisthytte ble bygget i 1893, og er oppført i naturstein hentet fra toppen.

Gaustahytta tar i mot overnattingsgjester i sommersesongen. Dette må bestilles god tid på forhånd på telefon 971 33 309. Det er også mulig å bestille hytta til bedriftssamlinger, selskap, og lignende.

Den flotteste utsikten på Gaustatoppen er fra toppvarden. Den ligger et kvarters gange fra turisthytta langs en ganske skarp egg som er oppsprukket i store steinblokker. De som legger turen hit, skal være ganske herdet for ikke å få skikkelig sug i magen når de ser 1600 høydemeter rett ned til Rjukan.

På ski fra Gaustatoppen.

På ski fra Gaustatoppen
I vintersesongen - som strekker seg et godt stykke utover våren - byr Gaustatoppen på utfordringer for skientusiaster, men rasfare og andre risikomomenter må vurderes grundig av kjentfolk før turen starter. Langefonn er alltid fylt med snø, og det går an å komme seg dit fra endestasjonen på Gaustabanen. Tøffere nedkjøringer starter fra eggen. Her ligger sju renner østover med variert vanskelighetsgrad og et gjennomsnittlig fall på i underkant av 40 grader. OBS! Her er det kun lov å stå med guide.
 

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av