Klatring er en spennende aktivitet for både store og små. Telemark byr på rike klatremuligheter med stor variasjon fra innendørs og utendørs klatreparker til klippeklatring, tradisjonell fjellklatring, buldring og isklatring.
Kommersielle klatretilbud
Skien fritidspark har en innendørs klatrevegg, 14,7m høy og 18m bred, som er et perfekt utgangspunkt for helårstrening og nybegynnere. Ut over dette finner du her også en klatrepark med 7 forskjellige løyper i ulike vanskelighetsgrader samt en 200 m lang tilrettelagt zipline. Høyt & Lavt i Bø Telemark byr på hele 137 ulike apparater i skogen, 119 hinder og 18 zip-linere. Det er ulike typer løyper med varierende vanskelighetsgrader fra nybegynnerløyper helt ned i 2-årsalderen til proffe klatrere.
Fjell- og klippeklatring
Når det kommer til fjellklatring så har Nissedal i årevis vært “koseklatrernes” favorittsted, og Via Lara som er en av de mest “beklatrede” langrutene i landet. Det er selvsagt grunnet dens moderate karakter, det faste fjellet og hvor godt den er sikret. Hvert år i august organiserer Fri Flyt klatrefestival i Nissedal.
Du finner også en rekke klatrefelt i Grenlandsområdet som for eksempel Lerstrang, et allsidig klatrefelt med muligheter for de fleste. Ramberget i Skien er en lett tilgjengelig, familievennlig klippe i nærheten av byen med sportsruter av alle vanskelighetsgrader. Teggdal i Valle på Bamblekysten kan by på flotte tradruter av lett og medium vanskelighetsgrad. Her finner du også noen sportsruter. Er du på utkikk etter noen mer krevende klatreruter er klatrefeltene Blæsa og Svarttjenn et godt valg.
Gygrestolen i Bø kan trekkes fram som en av de mest populære områdene for klippeklatring, mens Espedalen i Bø er nok en av de beste sportsfeltene på Østlandet med klatreruter av en vanskelighetsgrad fra lett til medium. Pornocragget, som du også finner i nærheten av Bø, er et sportsfelt med overhengsklatring av medium og hard vanskelighetsgrad.
Et annet sportsklatrefelt med godt utvalg av ruter finner du ved Hemmelighetsveggen i Ulefoss.
Når det gjelder klatring for barn kan det familievennlige klatrefeltet Sundenuten anbefales. Her finner du flotte klatreruter som er egnet for barn, mulitpitch, sport, trad, gapahuk og bålplass. Det er også en ypperlig plass for å slå opp telt.
Klatring i via ferrata
Barnevennlige klatrestier finner du også i Fyresdal og på Gautefall. Via ferrata på Gautefall er en fin løpe som byr på både vandring og klatring. Via Ferrata Telemark derimot går opp Skrede-fjellet i Fyresdal og er egnet for familier og aktive barn ned til en alder fra ca. 6 år.
Buldring
Foruten bulderne nedenfor Hægefjell i Nissedal, tilbyr Andre & Tredje etasje på Erikstein i Bø og buldreområdet i Gautefall den beste buldringen i fylket.
Isklatring på Rjukan
Rjukan regnes som Nord-Europas beste sted for isklatring. Over 192 islagte fosser i en spesielt lang og stabil vintersesong gjør forholdene ettertraktet for klatrere fra hele verden.