Utforsk Telemark

EN

NO

Toppturer i Telemark

Telemarks mest populære vandreregioner

 1. par som nyter utsikten
  Rauland er fjellbygda i Vinje som er kjent for sine mange aktivitetsmuligheter både vinter- og sommerstid. Om vinteren er Rauland et av landets mest snøsikre områder, men når sommeren endelig kommer kan du med Rauland som base oppleve det beste fjell-Telemark har å by på!
 2. par på toppen av Gaustatoppen
  Velkommen til verdensarvbyen ved foten av Gaustatoppen! Her kan du oppleve en ferie langt fra stress og mas, hvor naturen legger forholdene til rette for en aktiv ferie med milevis av merkede turløyper.
 3. Mann på en fjelltopp på Lifjell
  Lifjellplatået er et fantastisk turområde for hele familien med mer enn 20 topper på over 1.000 moh. “Et Jotunheimen i miniatyr» i følge den legendariske løypeinspektøren Claus Helberg. Her kan du vandre "natt etter natt"! Natt er lokal dialekt for ordet fjellknatt.
 4. Rui-plassen i Dalen med utsikt mot Telemarkskanalen
  Midt mellom øst- og vestlandet, innerst i Telemarkskanalen, ligger Dalen. Omkransa av bratte fjell og med sitt særegne fjordlandskap lokker dette stedet stadig flere til aktiviteter og friluftsliv. For naturen her er virkelig dramatisk, vill og vakker!
 5. Opplev Seljord
  Det er mange muligheter for vandring i Seljord både langs vann, i skog og på fjell. En vandring mellom noen av «kikkeskåpa» er vel verdt å få med seg! Dette er steinskulpturer som er plassert på steder som knyttes til soger om lokale kvinneskikkelser. Felles for alle er at det er feleslåtter knytta til disse sogene.

Spektakulære fjellturer

 1. Flott bilde fra Gygrestolen
  Fottur på ca 7 km. Bratt oppstigning, men med flott utsikt som belønning. Bademuligheter på toppen.
 2. gruppe med barn og voksne går på stien til Vidsyn
  Turen til Vidsyn og vidare rundt Oksatjønn er ei 4 km lang rundløype. Turen startar ved Vierli Kaféteria ved undergangen under fylkesvegen.
 3. Gaustatoppen på en sol full høstdag
  Ønsker du å ta deg til toppen av Gaustatoppen til fots, er beste løype fra Stavsro. Den er 4 km en vei og fullt overkommelige for både barn og voksne.
 4. utsikt mot Dalen fra Lårdalstigen
  Lårdalstigen er ein fantastisk tursti mellom Dalen og Lårdal i Telemark. Mykje av turen går framme på fjellkanten 800 meter over Telemarkskanalen.
 5. utsikt over en innsjø
  Toreskyrkja er en noe tøffere tur enn Gaustatoppen. Men turen byr på flott utsikt mot Tuddal og fjellområdene sørover i Telemark.
 6. gutt og 2 jenter balanserer på en stein
  Sherpaer fra Nepal har bygget en vakker steinsti opp tilutsikstpunktet. Falkeriset har fått navn etter falkefangsten i området. Turen passer for folk fra 2 til 90 år.
 7. to vandrere med hund på toppen av Skorve
  Skorve er eit av dei høgaste fjella i Seljord, med to toppar, Gøysen (1370 moh.) og Nordnibba (1365 moh.). Under andre verdskrig styrta to fly på Skorve.
 8. utsikt fra toppen av Øysteinnatten
  Lifjell har eit variert og mangfoldig landskap med høye nuter, dype daler med vann og ville elvegjel.
 9. utsikt mot Seljordvatn fra Bjørgefjell i Teemark
  I Bjørgefjell kan du velje ulike turstiar i kulturlandskapet. Langs stien er det flotte utkikkspunkt hvor du kan nyte panoramautsikta mot Seljordsvatnet.
 10. 350m høgt stup med oppdrift!

Barnevennlige fjellturer

matpause og utsikt fra toppen

Tretoppern, Lifjell - Bø

Dette er en perfekt tur for barnefamilier og andre som ønsker en kort enkel fjelltur, magisk utsikt og stor fjellopplevelse.

Solstien på Hardangervidda

Solstien

Solstien sies å være korteste vei fra Rjukan til Hardangervidda. Solstien er en svært barnevennlig tur.

mor med barn går Hanakamjuvet

Hanakamjuvet

Lett rundtur som er fin å gå med barn. Undervegs kan du oppleve fossefall, historiske plassar, juv og gode utkikkspunkt.

Kombiner vandring med opplevelser

 1. Norsk Industriarbeidermuseum Vemork på Rjukan
  På Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie.
 2. Gaustabanen som går opp til Gaustatoppen
  Gaustabanen er en helt unik bane, inne i Gaustatoppen. Opprinnelig bygget til militært bruk. Nå er den åpnet for turisttrafikk.
 3. Gutt med kalv på Dyrsku'n
  Med over 90 000 besøkende og 740 utstillere er Dyrsku’n i Seljord Norges største handels- og landbruksmesse som finner sted hver andre helg i september.
  1. 13 Sep 202415 Sep 2024
 4. Handverksutstilling, handverkarverkstadar, sommarkafè, steinomnsbakeri, konsertar og aktivitetar.
 5. Eidsborg stavkirke ved Vest-Telemark museum med mørke skyer
  Eit stort moderne museum med stavkyrkje, aktivitetspark, bygdetun og flotte utstillingar. Ope for bestilling utanom sesong. For opningstider i kanalparken klikk her.
  1. 1 May 202415 Sep 2024
 6. Kanalbåten MS Henrik Ibsen ved Spjotsodd på Telemarkskanalen
  Telemarkskanalen med sine vakre sluseanlegg starter i Skien og ender i Dalen. Bli med på forskjellige dagsturer eller båtturer med overnatting.
 7. 2 hundesleder fra Telemark Husky tours på tur om vintern
  Telemark Husky Tour tar deg gjerne med på hundekjøringstur både sommer og vinter. Det tilbys turer fra 1 til 6 timer i den fine naturen i Rauland.
 8. Bø og Lifjell Turridning
  Bø og Lifjell Turridning AS tilbyr flotte rideturer på Lifjell, Skårafjell og rundt naturskjønne Hørte. Varierte turer gir fjellfølelse eller opplevelsen av idyll langs Hørteelven.
 9. Soria Moria badstue på Dalen om høsten
  Soria Moria sauna og kunstinstallasjon på Dalen i Telemark
 10. barn sykler ved Gaustaområde
  Destinasjon Gausta byr på spennende aktiviteter i vakre naturomgivelser for aktive barn og voksne som er interesserte i friluftsliv, men også for den som vil nyte fjellets behagelige ro.
 11. Hardangervidda Nasjonalparksenter om vinteren
  Hardangervidda Nasjonalparksenter har en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og villreinen på Hardangervidda og har fått "Travellers Choice" Award.

Overnattingsmuligheter

Familiekos på uteserveringen på Lifjellstua

Lifjellstua

Overnatt på vår koselige fjellstue på toppen av Lifjell. Sjarmerende rom med ulike fasiliteter og en hyggelig restaurant.

Rauland Høgfjellshotell

Rauland Høgfjellshotell

Hotell med suiter, dobbeltrom, enkeltrom, familierom og leiligheter. Hotellet er renovert i tradisjonsrike telemarksfarger og flott…

gruppe ender i hagen på Dalen Hotel

Dalen Hotel

Dalen Hotel er selveste eventyrhotellet fra 1894, i overdådig, romantisk stil og et av Norges eldste trehoteller som ligger kun 400 m…

Kulturhistoriske vandringer

 1. skulpturen Vidsyn på Rauland
  Turen til Vidsyn og vidare rundt Oksatjønn er ei 4 km lang rundløype. Turen startar ved Vierli Kaféteria ved undergangen under fylkesvegen.
 2. Flott utsikt til Vemork når du nærmer deg slutten av Sabotørstien.
  Sabotørstien er ikke lett, men den er ekte.
 3. Rui-plassen i Dalen med utsikt mot Telemarkskanalen
  Vandring i Rui-jentenes fotspor på vakker sherpatrapp

Ikke gå glipp av