Utforsk Telemark

EN

NO

Toppturer i Telemark

Telemarks mest populære vandreregioner

 1. mor og barn på en fjelltopp
  Lifjellplatået er et fantastisk turområde for hele familien med mer enn 20 topper på over 1.000 moh. “Et Jotunheimen i miniatyr» i følge den legendariske løypeinspektøren Claus Helberg. Her kan du vandre "natt etter natt"! Natt er lokal dialekt for ordet fjellknatt.
 2. Rui-plassen i Dalen med utsikt mot Telemarkskanalen
  Midt mellom øst- og vestlandet, innerst i Telemarkskanalen, ligger Dalen. Omkransa av bratte fjell og med sitt særegne fjordlandskap lokker dette stedet stadig flere til aktiviteter og friluftsliv. For naturen her er virkelig dramatisk, vill og vakker!
 3. par som vandrer i Seljord
  Det er mange muligheter for vandring i Seljord både langs vann, i skog og på fjell. En vandring mellom noen av «kikkeskåpa» er vel verdt å få med seg! Dette er steinskulpturer som er plassert på steder som knyttes til soger om lokale kvinneskikkelser. Felles for alle er at det er feleslåtter knytta til disse sogene.
 4. Gaustatoppen sett fra Hardangervidda
  Velkommen til verdensarvbyen ved foten av Gaustatoppen! Her kan du oppleve en ferie langt fra stress og mas, hvor naturen legger forholdene til rette for en aktiv ferie med milevis av merkede turløyper.

Spektakulære fjellturer

 1. dame på Gygrestolen i Bø
  Fottur på ca 7 km. Bratt oppstigning, men med flott utsikt som belønning. Bademuligheter på toppen.
 2. Gaustatoppen på en sol full høstdag
  Ønsker du å ta deg til toppen av Gaustatoppen til fots, er beste løype fra Stavsro. Den er 4 km en vei og fullt overkommelige for både barn og voksne.
 3. utsikt mot Dalen fra Lårdalstigen
  Lårdalstigen er ein fantastisk tursti mellom Dalen og Lårdal i Telemark. Mykje av turen går framme på fjellkanten 800 meter over Telemarkskanalen.
 4. utsikt over en innsjø
  Toreskyrkja er en noe tøffere tur enn Gaustatoppen. Men turen byr på flott utsikt mot Tuddal og fjellområdene sørover i Telemark.
 5. familie på Øysteinnatten
  Lifjell har eit variert og mangfoldig landskap med høye nuter, dype daler med vann og ville elvegjel.
 6. dame sitter på toppen av Skorve
  Skorve er eit av dei høgaste fjella i Seljord, med to toppar, Gøysen (1370 moh.) og Nordnibba (1365 moh.). Under andre verdskrig styrta to fly på Skorve.
 7. 350m høgt stup med oppdrift!
 8. utsikt mot Seljordvatn fra Bjørgefjell i Teemark
  I Bjørgefjell kan du velje ulike turstiar i kulturlandskapet. Langs stien er det flotte utkikkspunkt hvor du kan nyte panoramautsikta mot Seljordsvatnet.

Barnevennlige fjellturer

Dame som sitter på en benk med en liten hund foran seg

Bufjordstigen på Dalen

Sjarmerande tur langs Telemarkskanalen, forbi historiske Dalen Hotel og vakre Soria Moria sauna, gjennom "jungel" ved elvedeltaet på…

matpause og utsikt fra toppen

Tretoppern, Lifjell - Bø

Dette er en perfekt tur for barnefamilier og andre som ønsker en kort enkel fjelltur, magisk utsikt og stor fjellopplevelse.

Skulpturvandring Vidsyn - Oksatjønn

Skulpturvandring Vidsyn - Oksatjønn

Turen til Vidsyn og vidare rundt Oksatjønn er ei 4 km lang rundløype. Turen startar ved Vierli Kaféteria ved undergangen under…

Kombiner vandring med opplevelser

 1. Norsk Industriarbeidermuseum Vemork på Rjukan
  På Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie.
 2. Alpakka fra Svenseid Alpakka
  Svenseid Alpakka er et lite småbruk mellom Lunde og Bø hvor du kan tilbringe tid med de herlige alpakkaene som bor her.
 3. Gutt med kalv på Dyrsku'n
  Med over 90 000 besøkende og 740 utstillere er Dyrsku’n i Seljord Norges største handels- og landbruksmesse som finner sted hver andre helg i september.
  1. 13 Sep 202415 Sep 2024
 4. Eidsborg stavkirke ved Vest-Telemark museum med mørke skyer
  Eit stort moderne museum med stavkyrkje, aktivitetspark, bygdetun og flotte utstillingar. Ope for bestilling utanom sesong. For opningstider i kanalparken klikk her.
  1. 28 Apr 202415 Sep 2024
 5. Kanalbåten MS Henrik Ibsen ved Spjotsodd på Telemarkskanalen
  Telemarkskanalen med sine vakre sluseanlegg starter i Skien og ender i Dalen. Bli med på forskjellige dagsturer eller båtturer med overnatting.
 6. Soria Moria badstue på Dalen om høsten
  Soria Moria sauna og kunstinstallasjon på Dalen i Telemark
 7. Gaustabanen som går opp til Gaustatoppen
  Gaustabanen er en helt unik bane, inne i Gaustatoppen. Opprinnelig bygget til militært bruk. Nå er den åpnet for turisttrafikk.
 8. Bø og Lifjell Turridning
  Bø og Lifjell Turridning AS tilbyr flotte rideturer på Lifjell, Skårafjell og rundt naturskjønne Hørte. Varierte turer gir fjellfølelse eller opplevelsen av idyll langs Hørteelven.
 9. Utsikt fra terrassen på Hardangervidda Nasjonalparksenter til møsvatn
  Hardangervidda Nasjonalparksenter har en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og villreinen på Hardangervidda og har fått "Travellers Choice" Award.
 10. Sjøormtårnet
  Sjøormtårnet på Bjørgeøyane i Seljord blei opna 18. oktober 2011. Tårnet er bygd i tre og er 17 meter høgt med tre utkikksplattformer. Konstruksjonen tillet lys til å sleppe ut om kvelden slik at tårnet viser seg som eit lysande periskop i terrenget når det er mørkt.
 11. eldre par står foran frukttrær med fruktkurv i hendene
  Velkommen til Fruktbygda. Området i Telemark og landet hvor frukten smaker mest. Her finner du blant mye godt og vakkert Norges beste eplemost, fristende gårdsbutikker, prisbelønnede mikrobryggeri og verdens nordligste vingård.

Overnattingsmuligheter

lounge på Gaustablikk Fjellresort

Gaustablikk Fjellresort

Gaustablikk Fjellresort ligger fantastisk til på Gausta med flott utsikt mot Gaustatoppen, og rett over veien for Gausta Skisenter.

Familiekos på uteserveringen på Lifjellstua

Lifjellstua

Overnatt på vår koselige fjellstue på toppen av Lifjell. Sjarmerende rom med ulike fasiliteter og en hyggelig restaurant.

Uteservering på Nutheim med utsikt

Nutheim Gjestgiveri

Nutheim Gjestgiveri er eit lite familiedrive trehotell i hjartet av Telemark med lang tradisjon for å ta imot vegfarande til servering…

Kulturhistoriske vandringer

 1. Flott utsikt til Vemork når du nærmer deg slutten av Sabotørstien.
  Sabotørstien er ikke lett, men den er ekte.
 2. Rui-plassen i Dalen med utsikt mot Telemarkskanalen
  Vandring i Rui-jentenes fotspor på vakker sherpatrapp

Ikke gå glipp av