Køter er en rørende og tankevekkende danseforestilling om Janteloven, undertrykkelse og flokkmentalitet.
Den anerkjente valencianske koreografen Marina Mascarell, har skapt verk for de aller største kompaniene i verden. I dette stykket, opprinnelig laget for Göteborg Operaen, blir det skandinaviske samfunnet saumfart fra forskjellige synsvinkler. Det gjøres med utgangspunkt i Janteloven, vårt fortsatt høyaktuelle «sosiale manifest» om likhet og rettferdighet, skapt i 1933 av forfatteren Aksel Sandemose.
Kombinasjonen av humor, sårbarhet, samfunnsrelevans og en svært fysisk tilnærming til dans har gjort Mascarells verk ettertraktede mange steder i verden.
Køter-fellesskapet representerer en gruppe smålige individer drevet av misunnelse og frykt for det ukjente eller for den nyankomne. Køter er et fellesskap som ikke feirer det enestående, men i stedet hyller middelmådigheten. De sørger for at ingen gjør seg bemerket og at alle blir på sin plass. Undertrykkelse er kjernen i deres adferd.
I det norske samfunnet anno 2025 kan man se et tydelig oppgjør med Janteloven, men den er fortsatt en stor del av vår identitet. I Janteloven beskriver Sandemose de mekanismene som holder mennesker nede, og han skrev romanen som et oppgjør med sin egen oppvekst i den lille provinsbyen Nykøbing Mors.
Køter hadde premiere i oktober 2015 på Operaen i Göteborg som et originalt verk for et av verdens ledende dansekompanier, GöteborgsOperans Danskompani. Publikum og anmeldere var begeistret, og forestillingen ble nominert av Barcelona Critics' Awards 2016 for beste internasjonale prestasjon, beste koreografi og vant prisen for beste scenografi. Til den danske premieren ble det laget en ny original musikkomposisjon av den spanske komponisten og cellisten Yamila Ríos, og nye kostymer ble skapt av Nina Botkay. Marina Mascarell og Dansk Danseteaters dansere har iscenesatt verket i en moderne ramme.
Team:
Iscenesettelse og konsept: Marina Mascarell
Koreografi: Marina Mascarell og Jessica Lyall, Lukas Hartvig-Møller, Merete Hersvik, Bradley Waller, Edward Pearce, Lúa Mayenco Cardenal, Kristin Bjerkestrand, Leticia Silva, Yi-Shao, Amancio Gonzalez & Wolf Govaerts
Musikk: Yamila Ríos
Kompani: Dansk Danseteater
Dansere: Jessica Lyall, Lukas Hartvig-Møller, Merete Hersvik, Bradley Waller, Edward Pearce, Lúa Mayenco Cardenal, Kristin Bjerkestrand, Leticia Silva, Yi-Shao, Amancio Gonzalez & Wolf Govaerts
Scenografi: Kristin Torp
Kostymer og kostymedesign: Nina Botkay
Dramaturgi: Bodil Persson
Koreografisk assistent: Hilary Briggs, Patricia Pawlic
Koreografisk praktikant: Octavia
Tekst: Josephine og Marina Mascarell
Foto: Bradley Waller
Lysdesign: Raphael Frisenvænge Solholm
Skredder: Maria Ipsen
Bærekraftig turné
Dette prosjektet er nå en bærekraftig turné i Norge som besøker Festiviteten i Haugesund, Drammens Teater, Ibsenhuset i Skien og Nøtterøy Kulturhus.
Samarbeidsprosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, Arts Council England og Statens kunstfond Danmark, og realiseres høsten 2025. Alle deler av produksjonen og turnéen skal ha fokus på bærekraft. Dansk Danseteater vil se på hele produksjonen sin, for å minimere transport av utstyr, og heller tilpasse forestillingen det de norske scenene har av utstyr. Videre vil all reise for teamet foregå per tog eller buss, all catering være kortreist, samt en del mindre tiltak.
Foto: Catrine Zorn
Billettpriser:
Ordinær: 350
Studenter: 200
Sagt om forestillingen:
«Rørende sjovt er det, når den høje, rustrøde talsmand i flokken mere og mere hidsigt kommanderer «dæk!», og hundene tumler rundt og gør deres bedste for at flade helt ud på gulvet. Da forbrød jeg mig mod jantelovens 8. bud: «Du skal ikke le ad os».»
(POLITIKEN)
«Forfriskende forestilling. Velskrevet historiefortælling, hjerte og koreografisk kvalitet, så det går op i en højere enhed.» (Ungt Teaterblod)
«Forbløffende dans om vort hundeliv.»
(Frederiksborg Amts Avis)
«Æstetisk lækkerbisken om jantelovens væsen og en smuk entre for Marina Mascarells eget koreografiske arbejde med Dansk Danseteater.»
(iscene.dk)
Ibsenhuset Dovregubbens Hall (16 Sept 2025) | ||
---|---|---|
Dag | Tider | |
Tirsdag | 19:00 | - 21:00 |
Ibsenhuset er Skiens kulturhus og holder til midt i Skien sentrum som har et bredt utvalg…
Telemark Kunstsenter er et informasjonssenter og en formidlingsinstitusjon av…
Ibsentrappen er en betong- og granittkonstruksjon med en byste av Henrik Ibsen. Den har…
Snipetorp, Skiens eldste boligkvarter og bosted til Henrik Ibsens foreldrene, overlevde…
Hovedbygningen på Søndre Brekke gård i Brekkeparken har huset flere, fine tradisjonsrike…
Besøk Brekkeparken i Skien en nydelig park med flotte blomsterbed, og med masse historie…
Opplev Henrik Ibsen i Skien! Besøk Ibsenstua i Brekkeparken i perioden fra 2025–2028.…
M/S Victoria, også kjent som kanaldronningen, seiler slusecruise i fast rute mellom Skien…
På Bakkestranda, rett utenfor sentrum i Skien, finner du den 7 m høye skulpturen…
Kirken på Kapitelberget i Skien er bygget på et korallrev, mer enn 430 millioner år…
Kapitelberget på Bratsberg med sine kirkeruiner er det fremste minnet etter den mektige…
Skien er en kommune med utrolig stort geologisk mangfold. En tur tvers over…
På Hakastein Kulturminnepark finner du rester etter Norges eldste kjente kirke, landets…
Gjerpen kirke ligger i Skiens nordre utkant, og er en vakker steinkirke, bygget i romansk…