For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Kulturattraksjoner i Telemark

Legg Norgesferien din til Telemark og får oppleve kultur, tradisjoner, festivaler og smak på lokale matvarer.

Sommerferie i Telemark betyr kulturopplevelser i Norge. Ny kultur og gammel kultur. Bygdekultur og urban kultur. Kulturarv og samtidskultur. Sjekk ut kunstutstillinger, bluesfestival, matopplevelser, Munch-vandring, konserter og mye mer.


Telemark har mange spennende kulturattraksjoner å by på i sommer. Her skraper vi bare i overflaten, og du bør sjekke vår arrangementskalender og finne de sommeropplevelsene du ønsker å fylle ferien din med. Du vil finne masse!


Kulturopplevelser ved kysten
Edvard Munch er kanskje Norges mest kjente kunstmaler. På utvalgte datoer kan du bli med på en vandring «I Munchs fotspor» gjennom Kragerøs sommergater, blant annet til Skrubben, der Munch malte Solen. Årene Munch tilbragte i Kragerø skulle vise seg å bli noen av hans mest produktive, fordi miljøet og lyset hadde helsemessig betydning for ham.


Kunstneren Theodor Severin Kittelsen er også kjent utover Norges grenser og vokste opp i Kragerø sentrum. Huset som var hans barndomshjem, er i dag museet Kittelsenhuset. Her finner du flere verk av Kittelsen og hvert år en gjesteutstilling. I sommer arrangeres utstillingen «Den store glemmeboken – om tusser, troll og vetter», som er kuratert av Bianca Boege og Jan Vardøen.


Jomfruland og Skåtøy er to øyer utenfor Kragerø som hvert år disker opp med utstillinger og konserter i sommerferien. Konserten med Bjørn Eidsvåg og Vamp på Skåtøy Kafé lørdag 5. august blir antakelig et av sommerens soleklare høydepunkter. Øya arrangerer også Skåtøyfestivalen som går av stabelen fra 13. til 15. juli i år og kan skilte med navn som Ellen Bødtker, No. 4 og CC Cowboys.

Kulturopplevelser i Grenland
Porsgrund Porselænsfabrik har åpnet nytt interaktivt porselensmuseum. Her er det fortsatt porselen produksjon og i sommerferien blir du invitert inn i en verden av håndverk og historie, dekorer og modeller. Her blir tradisjon kombinert med digital teknologi og dialog. Porsgrund Porselænsfabrik har også utstillinger og fabrikkutsalg.


I Skien ligger Telemark museum med Søndre Brekke Hovedgård, som danner utgangspunktet for Brekkeparken. En spasertur i det vakre parkanlegget, som er inspirert av engelsk landskapsstil, er en fin sommeropplevelse. Et besøk i Henrik Ibsen Museum, som ligger på gården der Henrik tilbragte store deler av sin barndom et stykke utenfor byen, er også noe du ikke vil gå glipp av.


For grenlandsbefolkningen betyr konsertstedet Wrigtegaarden i Langesund sommer, og denne scenen er en fast møteplass for både tilreisende og fastboende i sommerhalvåret. Konsertprogrammet lover deg «lyden av sommer», og Hagefestivalen fra 4. til 5. august topper det hele.

Telemark i Norge byr på kulturopplevelser, tradisjoner, håndverkskunst, festivaler og lokale matvarer.


Kulturopplevelser til fjells
På Rauland holder Raulandsakademiet folkekulturen i hevd og arrangerer kurs og tar imot studenter hele året. Her kan du lære deg lafting, treskjæring, rosemaling, bunadbrodering og så mye, mye mer. Men også i sommerferien er det yrende aktivitet her. Telemarkstunet vegg i vegg med akademiet arrangerer konsert hver helg i juli, og steinovnsbakeriet produserer økologiske boller og brød hver dag. I Låven er salg av kunsthåndverksprodukter av ypperste klasse og i Gardsjordstoga er det kafé fra 1. juli.


Hardangervidda Nasjonalparksenter på Skinnarbu, mellom Rauland og Rjukan, kan du oppleve den prisbelønte interaktive utstillingen om villreinen som lever på Hardangervidda. Og på en ikke helt utypisk norsk sommerdag da været ikke viser seg fra sin beste side, er det godt å synke ned i senterets kinosal og innta en av de seks filmene om vidda. En sommeropplevelse så god som noen!


Kulturopplevelser i innlandet
Vest-Telemark-bunaden er for eksempel kjent for mange, og vi anbefaler deg å besøke et av bygdemuseene i sommerferien. De viser flotte eksempler på håndarbeid og fylkets lange rosemalingstradisjoner. På Heddal bygdetun kan du se bygninger hvor både tak og vegger er dekorert med rosemaling.


Vest-Telemark Museum Eidsborg finner du utstilling av lokalt håndverk, bygdetun og en 105 meter lang modell av Telemarkskanalen. Museet ble kåret til årets museum i 2012. Her venter også mange spennende kultur- og matopplevelser deg.


Eller hva med et besøk til Fruktbygda i Gvarv og Sauherad i sommer, der du kan smake frukt og lokalt vin og øl. I samme område finnes det også sommeråpne gallerier og mindre konsertscener. Blant annet i kunst- og musikksenteret Villa Lunde ved Telemarkskanalen i Lunde, som varter opp med både visesang, klassisk musikk og rock i løpet av sommeren.


Matfestivaler i Telemark
Telemark er et landbruksfylke med stor matglede. Det arrangeres flere matfestivaler i Telemark, gjennom sommeren og tidlig høst. Sørg for å få med deg minst én av dem! Mersmak i Skien går av stabelen fra 25. til 26. august, Langesund sjømat- og fiskefestival fra 30. juni til 2. juli og Norsk Eplefest i Gvarv den 23. september.


Kulturarven
Industriarven på Rjukan og Notodden har fått en plass på UNESCOs verdensarvliste. I begge byene kan du gå tilbake i tid og følge utviklingen med egne øyne. Fra Sam Eydes visjon og kraftverkene til industrieventyret, kampen om tungtvannet og transportlinjen ut i verden. Industriarven tar ikke sommerferie; stup uti den i ferien.


 

Overnatting for kulturinteresserte i Telemark

Enten du velger hotellferie, campingferie eller overnatting på vandrerhjem, har Telemark et av de beste overnattingstilbudene i Norge. Thon Hotell i Skien er et ærverdig hotel nær både Telemarkskanalen og Brekkeparken. Bo på Hotell Vic i Porsgrunn og besøk Porsgrunds Porslænsfabrik. Prisbelønte eventyre hotellet Dalen Hotel er verdt et besøk i seg selv. I verdensarvområdet Notodden-Rjukan anbefaler vi et opphold på Brattrein Hotell eller Gaustablikk Høyfjellshotell.  
 

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av