2. Dalen Hotel – eventyrhotellet med Michelin-ambisjon
Tar du Telemarkskanalen fra Skien til Dalen gjennom sluser, tettsteder og industrihistorie møter du eventyrlige Dalen Hotel. I gammel dragestil har hotellet imponert gjester siden 1894. Hotellets park strekker seg fra vannkanten opp til terrassen i majestetisk landskap blant høye fjell og dalfører.
Kjøkkensjefen Mikael Öster, har drevet Michelin stjerne-restaurant i Göteborg i ti år og har hatt plass på Relais Gourmands eksklusive liste, 50 Greatest Chefs in the World.
– Med Mikael på laget er ambisjonen å få innpass i Michelinguiden med stjerner til Dalen Hotel. Vi bruker lokale råvarer i maten og konverterer til det franske kjøkken, sier Arving & Director of innovation - Thor Filip ved Dalen Hotel.
Det hele munner ut i dagens tre-retter og fem-retters matopplevelse hvor kokkene og sommelierne jobber sammen for å skape unike opplevelser. Restauranten tilbyr også à la carte, eventyrlig frokost og afternoon tea.
– Å besøke Dalen Hotel er for noen et høydepunkt i livet, for andre har det blitt en tradisjon. Dette er livet i sakte film med de vakreste detaljer, sier Thor Filip.
Når du besøker Dalen kan du også skjerpe appetitten ved å ta en tur opp til Rui-plassen eller en tur inn i prisbelønte Soria Moria sauna.
3. Nutheim Gjestgiveri – midt i det mytiske Telemark
Vi fortsetter den kulinariske rundturen mot Seljord. – Vi er produkt av en historie, og det skal vi ta med oss i all framtid. Det gjelder også når det kommer til mat, sier innehaver av Nutheim Gjestgiveri, Solveig Barstad.
Kunstnerhotellet øverst i Flatdal i Seljord har i årtier vært skysstasjon for farende folk og et naturlig stopp på vår matreise. Nå kombinerer de gode lokalmat-opplevelser med kurs for kunstinteresserte. Stedet er familiedrevet gjennom generasjoner, og kan tilby alt fra små, spennende krypinn til herskapelige, luftige rom. Fellesnevner er mange gamle detaljer og kunst.
Utsikten imponerer gjestene, enten du sitter ute på terrassen eller inne i restauranten sammen med den spennende kunsten. Nutheim i Flatdal er et sted med masse segn og soger som blir gjenfortalt til dem som vil høre.
– Vi lever i et lite paradis oppi den lille dalen her, føler jeg. Vi har lokale produsenter, men også vekster som omgir oss. Når du kommer til Nutheim, skal du få smaken av Nutheim på tallerkenen, sier Solveig Barstad.
Flatdal og Seljord kan by på mye arkitektur, kunst og historie. Sjekk også ut Sjøormtårnet og Mytiske Telemark.
10 unike opplevelser på matreisen
4. Straand Hotel – lokalmat-tradisjoner fra 1864
I et postkortlandskap med bølgende svaberg, vakre strender og nasjonalromantiske fjell ligger Straand Hotel. Hotellet er familiedrevet i generasjoner, med sterke tradisjoner og lokalkunnskap. Dette var også opprinnelig en skysstasjon og hotellet har blitt inspirert av historien og satser på HUB-riding – rundreiser med bil, mc og sykkel.
Familien Straand ønsker velkommen til gode måltider basert på lokale råvarer. Kjøkkenet satser på tradisjonsrike og hjemmelagde retter, med lokale, kortreiste råvarer. Smaker som skogsoppsuppe med kantarell og steinsopp, gravet elg fra Telemark, sashimi av røye fra Fyresvatn eller delikatesse-and fra Holte gård.
Hotellet ligger ved innsjøen Nisser i bygda Vrådal, der man kan bade, vandre, klatre i fjell, sykle, spille golf, fiske eller ta et slusecruise med veteranbåten M/S Fram.
– Kombinere gjerne ditt opphold med vårt slusecruise i den unike innlandsskjærgården. Nord-Europas høyest beliggende sluse, som drives med håndkraft som da den ble bygget i 1914, forteller hotelldirektøren Lars Arne Straand.
Sentralt plassert i Telemark kan du også ta spennende bilveier mot både Fyresdal og Seljord. Opplev for eksempel Hamaren Aktivitetspark, Vest-Telemark Museum og Sjøormtårnet på veien.
5. Tuddal Høyfjellshotell – på solsiden av Gaustatoppen
Matreisen vår ender opp i Tuddal. Tuddal Høyfjellshotell har vært i Gurholt-familien siden midten av forrige århundre, og Einar Gurholt vokste opp med foreldre som drev hotellet. I ung alder reiste han ut noen år for å få impulser, jobbe på Michelin-restauranter og danne seg et grunnlag og inspirasjon for å videreutvikle familiehotellet. Med sin kone Malin ved sin side har de blitt et solid vertskap for dette sjarmerende og vakre stedet.
– Måltidet er den aller viktigste aktiviteten som tilbys hos oss, sier Einar fornøyd. Hotelldirektøren står gjerne på kjøkkenet selv, og hver kveld serveres en fire-retters meny, basert på lokalmat.
Dedikasjon for mat og drikke er definitivt noe du vil merke. Tvers over tunet fra kjøkkenet ligger bakeriet, kjent for et velsmakende flatbrød og deilige bakevarer. I kjelleretasjen på kafeen Gildehallen ligger Fjellbryggeriet. Hotellet er omgitt av vakker natur, så dette er et perfekt utgangspunkt for fantastiske turer. Veien til Gaustatoppen er dessuten kort, og de fleste vet jo at god mat smaker enda bedre etter en opplevelsesrik dag.
Her finner du tips til overnattingsteder og aktiviteter under en matreise i Telemark.
6. Bjaaland Bygderestaurant
I den lille skibygda Morgedal finner du en stjerne blant våre kulinariske opplevelser. Australske Hellene og morgedølen Thomas, kan med Bjaaland Bygderestaurant, skimte med tittelen «Norges beste restaurant» på Dinnerbooking.no.
Lokale og økologiske råvarer spiller hovedrollen i maten som blir servert på Bjaaland Bygderestaurant. Kjærligheten og kunnskapen om råvarene som blir benyttet, er ikke å ta feil av fra hverken restauranten eller produsentene. Restaurantens varme og ujålete preg og historien til en eventyrer som Olav Bjaaland, kjennes i veggene.
Den trivelige og intime restauranten byr på ulike opplevelser. Fredag og lørdag kveld byr vertskapet på en upretensiøs 6-retters middag med spennende smaker og matchende vinpakker. Dette er absolutt å anbefale om du er på jakt etter å nyte noen av Telemarks beste smaksrike skatter.
Husk å bestille bord!